Jak na podzimní sázení stromů? Je třeba dbát určitých zásad

 Zahrada 
09. září 2019 18:25 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na sázení jabloní máte ještě chvíli čas, ale pospěšte se sázením jehličnanů Pixabay
Podzim a jaro jsou dvě období, kdy sázíme stromy a keře. Máme několik důležitých informací, aby se vám vaše práce podařila.

Sázení stromů je velmi užitečná činnost. Ať už proto, že vám stromy přinesou užitek, nebo proto, že je to činnost vhodná pro udržení životního prostředí v dobrém stavu. Aby vše bylo úspěšné, je třeba dbát určitých zásad.

Podzim nebo jaro?

Stálá debata o tom, jestli sázet na podzim nebo na jaře má celkem jednoduché řešení. Pokud chcete na jaře vidět už nějaký větší pokrok, sázejte na podzim. Jestli vás čas netlačí, je to celkem jedno. Každý strom či keř má samozřejmě své období, kdy je vhodné provést výsadbu. Doporučujeme proto dbát pokynů dodavatele. Obecně platí, že v září a klidně už nyní je vhodné sázet jehličnany a stromy listnaté odolné vůči mrazům. Stačí dobře zakořenit a zvládnou přežít zimu. Ovocné stromky je nejvhodnější sázet v říjnu. Některé ještě i v listopadu. Na jaře pak bývá období sázení do března.

Jak zasadit

Velmi důležitý je způsob zasazení stromů. Je třeba vykopat prostornou jámu, aby se kořeny do země pohodlně vešly a bylo i dost místa kolem. Vykopanou jámu necháme pár dní zavadnout a pak provedeme silnou zálivku. Do připravené jámy nasypeme část zeminy obohacené humusem a dalšími živinami. Přidáme hnojivo v tabletách, které je vhodné pro stromy. Vložíme stromek či keř a postupně přisypáváme zeminu, dokud není kořenový systém pěkně zaplněn. Zem shora přiměřeně ušlapeme. Stromek by měl v půdě dobře držet.

Jak pečovat

Provedeme opět silnou zálivku čerstvě zasazeného stromu. Zaléváme dále pravidelně. Je velkou chybou, pokud se zálivka podcení. Mladé stromy a keře tak nemají šanci pustit kořínky a začít žít. Suchá půda také po příchodu prvních mrazíků promrzá a mráz likviduje zasazené stromy. O zálivku se staráme i na jaře. Je ostatně vhodné zalévat i stromy starší i staré. Mnozí se o tom přesvědčili v těchto suchých létech, kdy stromy bez vláhy nebyly schopné odolat nepřízni počasí a ulámaly se jim větve nebo nesly jen nechutné plody. Stejně tak přihnojování je na místě i v dalším období. Zajímavé tipy na přírodní hnojiva najdete v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve