Pěstovat cukety se vyplatí. Jsou výborné a plodí po celé léto

 Zahrada 
29. srpna 2019 10:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Menší cukety jsou lahodnější Depositphotos
Lidé čím dál častěji chtějí jíst zdravě a v obchodech se zajímají o složení potravin, hojně nakupují ovoce a zeleninu. Vypěstujte si však vlastní cuketu, kterou můžete použít v teplé i studené kuchyni. A nemusíte být ani sportovci nebo to přehánět se zdravou výživou, abyste si na jídle s cuketou opravdu pochutnali.

Cuketu můžete použít do mnoha jídel. Nejenže ji využijete na cuketové řízky, ale hodí se i pod maso a do zeleninového salátu. Zapečte si ji jen tak s mrkví, bramborami nebo sýrem. Výborně se hodí také do směsi do tortil. A je přitom jedno, jestli to bude směs s masem, nebo jen se zeleninou.

Černá fólie

Abyste si mohli užívat cuketových hodů, nemusíte utrácet v obchodě. Cukety si vypěstujte. Nejlépe budou růst na výhřevném chráněném stanovišti. Týden až dva před výsevem nebo výsadbou přikryjte záhon černou fólií, díky čemuž půdu prohřejete. Potom půdu obohaťte kompostem, a to několikacentimetrovou vrstvou.

Osvědčená výsadba je do černé mulčovačí netkané textilie, která brání plevelu a pomáhá prohřívat půdu. Semena můžete vysázet nejlépe počátkem května. Dávejte je do řádků ve vzdálenosti asi 50 centimetrů až jeden metr jednotlivě nebo do děr po třech. Po vyklíčení nechejte růst pouze nejsilnější rostlinu. Když semínka před výsevem namočíte, vyklíčí dřív.

Jde to i pomocí sazenic

Sazenice lze pěstovat předem za oknem, ve skleníku nebo pařeništi. Kořínky potřebují dostatek prostoru, takže je dobré mít květináče o průměru větším než 10 centimetrů. Ven se pak vysazují v druhé polovině května. Před výsadbou by mělo být postupné otužování.

Když rostliny začnou nést plody, potřebují dostatek vláhy a výživy. Za suchého počasí je proto zalévejte odstátou a nejlépe dešťovou vodou. Pro hnojení jsou vhodná organická hnojiva nebo rostlinné výluhy bohaté na draslík. Pokud jste nezvolili pěstování v mulčovací textilii, je dobré půdu mulčovat organickým materiálem. Vrstva by ale neměla být silná, aby se pod ní neukrývali slimáci.

Nezapomeňte rukavice

U rostoucích plodů je vhodné podložení slámou, pilinami nebo prknem, případně něčím podobným. Na vlhké zemi by totiž mohly zplesnivět. Když na rostlině žádné plody neuzrají, nasazujte nové, aby zajistila semena pro příští generaci. Cukety by se měly sklízet, když dorostou do délky 15 až 20 centimetrů. Menší plody jsou křehčí a lahodnější. Sklízejte je v rukavicích a v dlouhém rukávu, protože lodyhy i listy rostlin jsou často ostnaté nebo mají tuhé chlupy.

Plody odřízněte ostrým nožem. Když na něm necháte několik centimetrů dlouhou stopku, vydrží pak v chladu kvalitní i několik dní. Sklizeň u později vysetých rostlin můžete nechat až na podzim. Při poklesu teplot pod pět stupňů Celsia plody ztrácejí na kvalitě a mívají poškozenou slupku. Je třeba je proto sklidit včas, případně rostliny chránit netkanou bílou textilií.

Pozor na plíseň

Cukety jsou poměrně odolné vůči chorobám. V horku a suchu je ale může napadnout plíseň. Prevencí je pravidelná zálivka a stále mírně vlhká půda. Pokud plíseň v podobě šedého povlaku najdete, odstraňte napadené listy. Žluté skvrny na listech a plodech se mohou objevit při virové mozaice, kterou šíří mšice. Listy se kroutí a zastaví se růst. V takovém případě raději ihned úrodu zlikvidujte. O pěstování pistácií jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47