Udělejte si kompostér z palet, který poslouží pro přípravu výborného přírodního hnojiva

 Zahrada 
27. srpna 2019 09:15 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kompostér vytvoříte z palet Depositphotos
Vyrobte si domácí kompostér ze starých palet. Do vytvořené ohrádky pak můžete dávat zbytky od ovoce a zeleniny, posekanou trávu a další věci. Vše poté můžete využít jako přírodní hnojivo.

Domácí kompostér nevyžaduje žádné velké zázraky. Stačí vám k němu čtyři palety. Seženete je v obchodech nebo v bazaru, případně vám nějaké zbyly po stavbě domu, garáže nebo chaty. Můžete mít různé velikosti, většinou jsou 60 na 40 centimetrů, 120 na 100 centimetrů nebo 114 na 114 centimetrů. Tloušťka většinou přesahuje 10 centimetrů.

Vhodný prostor

Vyhlédněte si vhodné místo. Není dobré kompostér stavět na zpevněnou plochu, protože by se do něj nemohli dostat půdní živočichové, kteří rozkládají odpad. Stanoviště by nemělo ležet na slunci a nemělo by být vystavené silnému větru, který nedělá dobrotu.

Lepší místo je polostín, aby kompost nevysychal. Pokud máte možnost nestavět kompostér přímo u domu, využijte toho a postavte ho kousek od něj. V místě totiž budou třeba žížaly, které by omylem mohly zavítat k vám domů. Ideální lokalitou je okraj zahrady, kde je však snadná přístupnost.

Palety postavte proti sobě a vytvořte z nich krychli. Její pevnosti docílíte pomocí hřebíků. Stačí přitlouct na každém rohu jeden a stačí tak učinit přes jednu stěnu, nikoliv přes dvě. Palety pak stlučte i u země. Rohy případně můžete spojit vruty.

Po sestavení začněte kompostér plnit zahradním odpadem. Kompostování je způsob, jak můžete přeměnit běžný zahradní odpad v zeminu bohatou na živiny. Dává se do něj posekaná tráva. Pozor však na to, že při velkém množství tráva hnije a zapáchá. Proto je potřeba trávu míchat s hlínou, listím, štěpkou a dalším zahradním materiálem ze zdravých rostlin.

Kvalitní kompost

Kompostování trávy a ostatního materiálu provádějte v poměru alespoň jedna ku dvěma, klidně můžete i jedna ku třem. Dosáhnete tak kvalitního kompostu bohatého na dusíkaté a uhlíkaté sloučeniny. Do kompostu dávejte i plevel, ale až několik týdnů po jeho vytrhání ze zahrádky. Po vypletí záhonů ho nechejte zaschnout a vložte mezi dvě silnější vrstvy trávy a ještě tam dejte hlínu.

Ke kompostu musí mít přístup vzduch. Nebude vadit, pokud dáte na bok kompostéru prodyšnou textilii. Zabrání nechtěnému růstu plevele po stranách, ale nebude bránit přístupu vzduchu. Důležité je, aby se kompostovaný materiál dotýkal země. Tím se bude postupně rozkládat, protože do něj budou mít přístupy žížaly a aktivátoři a mikroorganismy.

Občas zalévat

Dno kompostéru nijak nezakrývejte. Kvůli tomu by materiál hnil a byl by narušený zdravý rozklad. V suchém období můžete kompost zalévat, aby byl vlhký. Bez vody se může rozklad zpomalit. Asi jednou za čtvrt roku můžete hmotu přeházet. Přivedete tak vzduch a podpoříte aktivitu mikroorganismu. První kompost by mohl být použitelný zhruba za půl roku. Jaké nářadí nesmí chybět na zahradě, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47