Zahrádka vám může i na sklonku léta a na podzim přinést pěknou úrodu. Co sázet v srpnu?

 Zahrada 
25. srpna 2019 07:55 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nejen ředkvičky, ale i další druhy lze začít pěstovat v srpnu Shutterstock
V srpnu máte na zahrádce dvě možnosti. Buď se pustíte do pěstování zeleniny, která vyroste ještě do podzimu, nebo zvolíte variantu zeleného hnojení. Obě varianty jsou rozumné a užitečné.

Zahrádka vám může i na sklonku léta a na podzim přinést pěknou úrodu. Jen je třeba vědět, nač se soustředit. Co sázet v srpnu?

Během srpna stojí za to pěstovat další várku ředkviček. To je velmi vděčná zelenina, která má krátkou vegetační dobu. Jen je třeba myslet na to, abyste pravidelně zalévali. Zvlášť pokud není dostatek deště. Jinak by totiž mohly být ředkvičky dost pálivé.

Také můžete pěstovat špenát či mangold. Výhodou je, že jde o kvalitní listové zeleniny. Narostou rychle, mají mnoho živin a jsou i velmi přínosné pro zdraví.

Další zajímavou dvojicí k pěstování může být klasická cibule. Nevyrostou vám velké cibule, ale pěkné svazečky cibulky se přece také velmi hodí a jistě dodají chuť mnoha vašim pokrmům. Také můžete sázet vodnici. Sklízet ji budete až v říjnu, ale za to vám nahradí i kedlubny nebo brambory.

Samostatnou kapitolou mohou být všelijaké saláty. Prohlédněte si druhy odrůd. Snadno zjistíte, že třeba altenberský salát můžete vysévat i na začátku září. Vhodných odrůd ovšem najdete mnohem víc.

Zelené hnojení

Pokud zvolíte variantu zeleného hnojení, velmi prospějete své půdě. Můžete použít kombinaci různých semen, která vzejdou, ale následně jsou v zeleném stavu zaorána. Pokud by rostliny příliš vyrostly, je dobré je také posekat. K výsevu se hodí hrách, pohanka, hořčice, oves, svazenka i další rostliny. Zaryté rostliny se v půdě rozloží a dodají potřebné živiny pro příští rok. Některé druhy dodají půdě potřebný dusík.

Zálivka

Jak podzimní zelenina, tak zelené hnojení potřebují zálivku. Je velkou výhodou, že můžete vyčerpat rozumným způsobem před začátkem zimy zbylou vodu v zádržných systémech, které každý správný zahrádkář má. Více o nich se dozvíte třeba v článku zde. Na zimu byste stejně vodu vypouštěli, takže z ní alespoň bude větší užitek. Navíc ze záhonů se voda vypařuje, tím se dostává do ovzduší a je tak větší šance na dešťové srážky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47