Zkontrolujte semínka. Udělejte test klíčivosti a posilněte je bylinkami

 Zahrada 
12. února 2020 13:05 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne všechna semínka si zachovají svou kvalitu Depositphotos
Co si letos zasadím? Možná, že už si také kladete tuto otázku a zkoumáte domácí zásoby semínek. Poradíme vám, jak poznat ta zdravá a jak jim zvýšit odolnost.

I když to tak možná nevypadá, semínko je živý organismus, které čeká jenom na to, kdy přijde vhodná doba na jeho vyklíčení. Ovšem někdy se stane, že semínko ne a ne probrat ze spánku a nebo není kvalitní. Proto je určitě dobře, dokud je čas, provést testy klíčivosti. A nejenom to.

Otestujte si je

Testu klíčivosti byste měli podrobit všechna semínka, bez ohledu na to, zda jsou kupovaná, z vlastní úrody, staršího data nebo bio. Na výsledek budete čekat zhruba tři týdny, takže je ideální doba jej provést právě v době, kdy ještě zahrádkářská sezona nezačala. 

Jak na to

Z každé várky vezměte nejméně 25, ale ideálně sto semínek. Dejte je klíčit nejlépe na ubrousek nebo jiný savý papír. Navlhčete je a přikryjte fólií nebo sklem. Tímto jim zajistíte ideální teplotu a podmínky pro klíčivost. Počítejte s tím, že každá rostlina klíčí jinak. Počkejte však ideálně 14 dnů a po této době test vyhodnoťte. Pokud je klíčivost na hranici 80 %, znamená to, že můžete osivo bez obav použít. V opačném případě zvažte koupi nových semínek.

Zrychlete je

Jakmile se přiblíží čas výsevu, můžete semínka zasít klasickým způsobem, tedy  předpěstovat si sazeničky a nebo je dát rovnou do země. Před tím je ale dobré jim trošičku pomoci. Takzvaným rychlením. Je to jednoduché. Semena dejte do misky a zalijte je vodou tak, aby byla zcela ponořena. Salátům stačí čtyřhodinová lázeň, ostatním košťálovinám 12 až 24 hodin, rajčatům a paprikám klidně dva dny, kořenové zelenině i tři dny. Při delším namáčení je potřeba vodu aspoň třikrát vyměnit a promíchat ji, aby se dobře okysličila. Toto namáčení můžete ozvláštnit ještě něčím. 

Dopřejte semenům lázeň

Místo obyčejné vody dopřejte semenům bylinkovou lázeň, která je posílí a dodá jim potřebnou ochranu před různými chorobami. Třeba takový heřmánek ochrání fazole a hrách proti plísni a houbovým chorobám. Přeslička rolní díky vysokému obsahu křemíku dodá sílu zelenině a všem letničkám. A nejenom těm. Má úžasnou léčivou sílu, o níž jsme psali více zde. Semínkům prospěje také koupel z kopřivy, pampelišky i kozlíku. Zalijte 2 – 3 lžíce bylin 250 ml vroucí vody a nechejte je 6 – 8 hodin louhovat. Pak přeceďte a do nálevu vložte semínka. Nechejte namáčet podle typu zeleniny, jak jsme psali výše, pak je vyndejte, mírně osušte a šup s nimi do země.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve