Nejlepší návod pro pěstování rozmarýnu v zimě

 Zahrada 
16. října 2018 08:11 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rozmarýn je voňavou bylinou, kterou využije každá kuchařka Depositphotos
Ať už v květináči za oknem, na balkoně anebo na záhonku. Jde o rostlinku, kterou si můžeme pěstovat prakticky kdykoliv a kdekoliv. Je absolutně nenáročná. A radosti i služby nám ve výsledku udělá víc než dost.

Jediné, co po nás bude rozmarýn požadovat, je slunné stanoviště. Tedy při výsadbě venku musíme hlídat, aby mu nic nestínilo. A budeme-li ho pěstovat doma, pak musí mít své jasné místo na jižní straně bytu u okna.

Podmínky pěstování

Bylině se však bude dařit i na balkoně nebo terase bytu. První rok sice poroste pomalu, ale další roky se rozroste opravdu hodně. Navíc na jaře a v létě bude náš zrak blažit drobnými krásnými kvítky. Chcete-li, aby se mu opravdu hodně dařilo, nepřihnojujte jej a půdu mu dopřejte s pH mezi 6 a 7.

Předpěstování ze semen

Můžete si koupit již připravenou sazenici nebo se pustit do pěstování ze semínek. Obě varianty jsou snadné a je jen na vás, jak moc se chcete pěstování rozmarýnu věnovat. Pro pěstování ze semínek budete potřebovat ideálně minipařeniště, abyste na rostlinku dlouho nečekali. Substrát by měl být ideálně lehký, propustný, nejlépe písčitý. Nesmí být ani suchý, ani přemokřený.

Pak do něj vložte semena a jemně zatlačte. Nad sebou by měla mít semínka maximálně půl centimetru substrátu. Zlehka je pokropte vodou a dejte na okno, kde bude mít dostatek slunečního svitu. Ideální je pak teplota kolem 25 stupňů Celsia. První sazeničky by se měly objevit za měsíc, maximálně dva. Pokud chcete klíčící proces urychlit, můžete před vložením do substrátu semena na 24 hodin namočit do vody.

Hotové sazenice

Jestliže budete chtít sazenice přesadit, pak tak učiňte nejdříve ve chvíli, kdy budou alespoň sedm centimetrů vysoké. Pozor však na pěstování v zimě, rozmarýn nesnáší, když má v chladném ročním období přemokřené kořeny. To by se mu nemuselo líbit a začal by usychat. Buďte na něj tedy v tomto období opatrní. A pokud jej máte na zahradě, raději jej přikryjte netkanou textilií, aby byl chráněn. V zimě můžete pěstovat nejen rozmarýn, ale i další bylinky.

Účinky na zdraví

Tato bylinka dokáže rozproudit krevní oběh a taky pomáhá spalovat tuky. Je skvělá na záněty všeho druhu. Léčí revma, pocuchané nervy i migrény. Přidat si ji můžete ale i do domácí kosmetiky. I zde vám udělá velkou službu. Kromě jiného má rozmarýn antiseptické a dezinfekční účinky. Upravuje trávení i činnost jater. Zevně pak hojí namožené svaly, dá se použít jako kloktadlo při angíně nebo jako ústní voda. V létě na něj pak pamatujte, až budete večer venku. Umí totiž zahnat obtížný hmyz.

Vyzkoušejte rozmarýnový olej

Natrhejte si několik větviček rozmarýnu. Nechte je přes noc oschnout (to je nutné z toho důvodu, aby se rostlina zbavila přebytečné vody, pokud bychom to neudělali, zakalila by olej a ten by brzy zplesnivěl). Sušší rozmarýn pak vložte do čisté zavařovací sklenice a zalijte až po okraj rostlinným olejem – ideálně za studena lisovaným. Dejte na parapet a zde nechte cca 5 týdnů. Každý týden protřepeme. Poté přecedíme, přelijeme do čisté lahve a vložíme do chladu a temna.

Dejte si rozmarýnové víno

Přísady:

  • 1 litr polosuchého kvalitního vína
  • 100 ml sušené natě rozmarýnu

Víno přelijeme do karafy se širším hrdlem. Přisypeme rozmarýnovou nať a důkladně zamícháme. Uzavřeme. Necháme louhovat při pokojové teplotě alespoň jeden týden. Když si vzpomeneme, lahví protřepeme. Po týdnu přelijeme přes sítko do čisté lahve a uzavřeme. Pro rychlé povzbuzení mužské potence postačí vypít jeden decilitr.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47