Kazí se vám brzy jahody? Proti plísni zabere jednoduchý domácí roztok

 Zahrada 
06. června 2019 07:02 / Monika Thomsonová
  6
📷
8 fotografií v galerii
Víte, jak uchovat jahody co nejdéle čerstvé? Shutterstock
Je tady období jahod a s ním opakující se problém, jak udržet jahody co nejdéle čerstvé. Jahody jsou měkké plody, které obsahují až 90 % vody, a proto jsou velmi náchylné k otlačení, hnití či zapaření. Jeden trik na prodloužení čerstvosti ale existuje.

Pokud patříte k těm, kteří si jahody běžně kupují právě v obchodech, tak nám určitě dáte za pravdu, že jejich výdrž není nikterak dlouhá. Pokud je hned nezkonzumujeme, tak se na nich i po krátké době v chladničce objeví bílý povlak, který znamená pouze jediné. Jahody mohou putovat rovnou do koše.  

Jak uskladnit jahody a ochránit je před plísní?

Už vícekrát jsme psali o tom, že ovoce i zelenina by se měla před uskladněním v chladničce umýt a pořádně usušit. U jahod však platí, že byste je měli umýt ve speciálním roztoku, který si jednoduše připravíte i vy.

Připravte si roztok na jahody

Co budete potřebovat?

  • 250 ml octa
  • 2,5 litru vody 

Ocet smíchejte s vodou a jahody ponořte do roztoku na několik minut. Pak je dobře propláchněte čistou vodou a osušte. Poklaďte je na papírovou nebo bavlněnou utěrku a sušte, dokud nebudou zcela suché.

Takto dokážete prodloužit životnost jahod i o několik dní, a to díky tomu, že ocet dokáže zničit bakterie a plísně, které jste na jahodách přinesli.

Zásady, které byste neměli podceňovat

V zásadě platí, že byste jahody nikdy neměli zbavovat zelené stopky před tím, než je budete konzumovat. I to má totiž vliv na výdrž jahod v chladničce.

Samozřejmě, nezapomínejte na třídění jahod. Pokud si domů z obchodu přinesete napadenou jahodu, která už má na sobě zárodky plísně, tak ji vyhoďte, jinak plíseň velmi rychle napadne i ostatní plody. Pak se může jednoduše stát, že v koši skončí všechny jahody a nejen jedna plesnivá. (Dále čtěte: Nenechte si od vos ničit ovoce! Zbavte se jich pomocí pastí!).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008