Únor na zahradě. Mírná zima urychluje přípravu na start jarní sezony

 Zahrada 
06. února 2020 08:47 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vyrazte do hobbymarketu obhlédnout novinky Depositphotos
Druhý kalendářní měsíc přináší obvykle alespoň v jeho začátku mrazivé počasí doprovázené sněhovou nadílkou. Letos je tomu však trochu jinak. Pořádné zimy se dle předpovědí možná ani nedočkáme. A to je plus pro vášnivé zahrádkáře. Právě únor je totiž měsícem, který se nese ve znamení prvních výsevů.

Tento čas je vhodný zejména pro papriky, stejně jako kořenovou zeleninu.

Brzkým výsevem získáte náskok

Pokud není v únoru půda promrzlá a teploty se začnou šplhat lehce přes nulu, je na čase zavítat do obchodu pro semínka kořenové zeleniny. Výsev mrkve a kořenové petržele je v tomto období ideální, protože tyto druhy klíčí velmi dlouho a brzkým výsevem získá pěstitel pár týdnů náskok. Pokud máte naopak v záhonech mrkev od podzimu, je vhodný čas pro její překrytí netkanou textilií, a to zejména ve druhé polovině měsíce.

Čas pro papriky a ředkvičky

V únoru začínáme také s výsevem zeleninových paprik, a to do specializovaného a hlavně kvalitního výsevního substrátu nebo agroperlitu. Odtud následně putují rostlinky pěkně po jedné do sadbovačů či kontejnerků. A můžete se pustit také do výsevu rajčat nebo cibule. 

Rovnou ven, nejlépe do studeného pařeniště, pak mohou putovat semínka ředkviček, které jsou pro toto počasí doslova stvořené, a ani případný mráz je rozhodně nemůže zastavit. Takto brzy vypěstované plody jsou navíc plné vitaminů a minerálních látek.

Prořez větví

Svou pozornost si zaslouží také stromy, u kterých ke konci měsíce začneme s prořezem. Ten se týká zejména větví ovocných stromů, které jsou nemocné, poškozené nebo brání růstu dalších částí. Na konci února se můžete také pustit do prořezávání vinné révy.

Starší stromy, které plodí peckoviny, je možné už v těchto dnech také začít roubovat. Je však potřeba dbát na to, aby se na kmenech stromů netvořila ledová námraza. Pokud je suché počasí, důkladně zalijeme jehličnany a stálezelené listnáče. Čtěte také: S vyséváním zeleniny nemusíte čekat, pořiďte si pařeniště.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008