Jakou zeleninu si můžete začít sázet aneb co budete sklízet dříve než ostatní

 Zahrada 
09. února 2020 12:15 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zahrádkářům začíná sezona, je čas začít s přípravami Depositphotos
Jak říkali naši dědové, kdo chce v létě míti, musí v zimě síti. Únor je ideálním měsícem pro déle předpěstovávané druhy, jako jsou rajčata, okurky, papriky nebo celer.

Vyběhnout v létě na zahradu, odskočit si do skleníku nebo jen na balkon či terasu pro čerstvou zeleninu má své kouzlo, ale musíte se pomalu začít starat.

Co budete letos pěstovat?

Možná jste si z minulé sezony nechali semínka oblíbených odrůd. Pokud ne, máte ještě čas si prolistovat patřičnou literaturu nebo se podívat na internet, co byste si letos mohli vypěstovat. Druhů je bezpočet, záleží na vaší preferované chuti nebo můžete zkusit experimentovat. Například odrůda cherry rajčat přezdívaná bajaja slibuje až několik set chutných plodů na každé rostlině. Přitom pěstovat je můžete i ve velkém květináči na balkoně.

Věnujte pozornost substrátu

Jelikož jsou semenáčky citlivé na nadměrný obsah živin, doporučujeme pořídit si substrát upravený pro předpěstování rostlin, který má snížený obsah solí. Ideální je sadit do multiplat neboli sadbovačů, s rostlinami se později mnohem snáz manipuluje. Povrch substrátu můžete posypat pískem nebo perlitem, které omezují růst řas. Výsev zalévejte nebo roste měkkou vodou, nejlépe odstátou.

Zamezte takzvanému vytahování

Když se začnou rostlinky objevovat na povrchu, přeneste je do chladnější místnosti, aby se zbytečně nevytahovaly. Jakmile se u rostlinek objeví děložní lístky nebo první pravé listy, můžete do zálivky přidat fungicidní přípravek, který zamezí padání jejich klíčků. Teprve když narostou další lístky, můžete začít přihnojovat. Rostliny by neměly být vystaveny přímému slunci, máte-li je v pařeništi nebo ve skleníku, je třeba mít zastíněná skla nebo nádoby překrýt netkanou textilií tak, aby se nedotýkala samotných rostlin.

Pokud na jaře budete sazenice přesazovat ven, pár dnů před tím jim ještě o pár stupňů snižte teplotu a omezte zálivku, abyste je otužili a připravili na venkovní růst. Čtěte také: Únor na zahradě. Mírná zima urychluje přípravu na start jarní sezony.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008