Když se za oknem nedaří, aneb jak na slabé sazeničky

 Zahrada 
08. února 2020 08:49 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jenom denní světlo nestačí Depositphotos
Pěstujete si za oknem sazeničky na zahradu nebo klíčky, ale místo krásných zdatných rostlinek vidíte vytáhlé a slabé rostlinky? Řekneme vám, kde je chyba.

Jaro už pomalu, ale jistě klepe na dveře. A to je také doba, kdy začínají zahrádkáři předpěstovávat sazenice na své záhonky. Obvykle k tomu slouží okenní parapet. Ale právě toto místo rostoucím sazenicím až tak dobře neprospívá. Sadba, kterou je třeba předpěstovávat již v únoru, doplácí na krátké zimní dny. Co tedy s tím?

Umělé slunce

Spousta pěstitelů nemá jinou možnost, než si sazeničky předpěstovat někde doma v bytě, na okenním parapetu. Rostlina ke svému prospěchu potřebuje však tři základní věci: dostatek světla, přiměřené teplo a vláhu. Jenomže moderní dvojskla a trojskla zadržují podstatný podíl ultrafialového záření, navíc v zimním období slunce příliš pozdě vychází a brzy zapadá, ke všemu světla bývá ještě méně ve chvíli, kdy je pod mrakem. A to vše sazenicím neprospívá, zvláště, pokud máte okna orientovaná jižně či východně. Řešení? Zkuste rostliny uměle přisvěcovat, alespoň v únoru a po část března.

Rostliny nepopálí

Přisvětlujte rostliny speciálními zářivkami, které dokážou dokonale napodobit sluneční svit. Tyto zářivky se zavěšují 10 až 15 cm nad rostliny. Produkce tepla z nich je minimální, rostlinám nehrozí žádné popálení, naopak dostávají potřebné množství světla s ideální vlnovou délkou a vhodným barevným spektrem, takže je bez obav využijete pro předpěstování rostlin. 

Nemají rády teplo

To, co dál sazenicím neprospívá, to je přetopená místnost. Pro klíčení semen je sice teplota ideální nad 20 °C, ale u rostoucích sazenic je mnohem vhodnější rozmezí od 16 do 18 °C. Pokud tedy máte rostliny na okně u topení, kde je suchý vzduch, budou trpět nejenom teplem, ale také suchem. Navíc nižší teplota brzdí příliš rychlý růst do výšky a vytahování sazeniček a podporuje jejich zesílení. Zkuste alespoň přes den, kdy nejste doma, sazenicím snížit teplotu v místnosti na odpovídající teplotu. 

Kdy jít ven

Váháte, kdy je přesadit ven na čerstvý vzduch? Nejvhodnější doba nastane tehdy, když se na sazenici vyvinou dva pravé lístky. V tu dobu je kořenový systém dostatečně silný na to, abyste mohli s rostlinou manipulovat. Pěstební zařízení, kelímky nebo jiné nádoby, v nichž jste nechali sazenice růst, přemístěte na světlé a teplé místo a rostlinky postupně přivykejte pravému sluníčku i venkovním teplotám. Až pak je zasaďte do země. Určitě se vám odvděčí zdravou úrodou. Ovšem ti, co bydlí v paneláku, si mohou zeleninu vypěstovat i za oknem v bytě. Jak na to jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47