Macešky vydrží i jarní mrazíky, navíc květy jsou léčivé
Macešky se často objevují jako květinové dekorace ve městech, ale své místo mají na zahradách i balkonech. Jejich nespornou výhodou je to, že se snadno snesou s celou řadou dalších květin a zruční zahradníci z nich umějí vytvořit také krásné barevné obrazce. Jak jsou ale náročné na pěstování?
Co mají rády
Macešky milují polostín, proto je nikdy nedávejte na místo, kde by na ně svítilo přímé slunce. Ke svému zdárnému růstu pak potřebují výživnou a neustále mírně vlhkou půdu. Rostliny při správné péči přežijí i zimu. Stačí je zakrýt chvojím a pokud nemrzne, snesou i mírnější zálivku. Po zimní přestávce se přihlásí ke slovu ihned s prvními slunečními paprsky a nevadí jim ani ranní mrazíky. Poměrně dobře se dokáží vypořádat s teplotou kolem mínus pěti stupňů Celsia.
Ze semínka
Rostliny můžete koupit již jako sazeničky a nebo si je můžete vypěstovat ze semínek. V tomto případě si ale počkejte až na konec léta. Ideální doba pro výsev je červen až červenec. Počítejte však s tím, že vám vykvetou až za dva roky.
Není to trvalka
Spousta lidí se mylně domnívá, že jsou to trvalky, což je omyl. Maceška je dvouletka, na druhou stranu poměrně snadno vysemeňuje a na místě, kam ji zasadíte, se udrží samovýsevem po mnoho let. Jen počítejte s tím, že květy nebudou už tak bohaté. Proto, pokud chcete mít na zahrádce nebo balkoně hned květy, raději vsaďte na již předpěstované sazenice.
Pozor na padlí
Macešky jsou nejvíce náchylné na padlí, proti kterému musíte bojovat chemickými přípravky. Tato choroba se šíří hlavně při dlouhodobějším vlhčím počasí. S ochranou je nejlépe začít preventivně.
Nejenom jedlé květy
Kromě krásných květů různorodých barev, které umějí macešky nabídnout, mají také ještě jednu pozitivní vlastnost. Jde vlastně o léčivku. Z jejich oddenků se získává violin, který se používá při onemocnění dýchacích orgánů. Výluhy z květů se zase často používají do parfémů a mýdel. Také se z nich vyrábí sirup nebo pastilky. Velkou parádu udělají také na dortech. Stačí květy obalit v cukru a bílkové polevě a můžete je bez obav sníst. Zajímá vás, na jakých dalších květinách si můžete pochutnat? Více na toto téma jsme psali zde.