Vertikální zahrádky dávají pěstování zcela nový rozměr

 Zahrada 
01. března 2020 08:55 / Veronika Prášilová
  0
📷
13 fotografií v galerii
Balkon či terasu si můžete zkrášlit podle svých představ Internet
Kdo nemá velkou zahradu nebo vůbec žádnou, nemusí se ochudit o možnost pěstování svých oblíbených rostlin, zeleniny nebo třeba jahod. Zazelenat se tak může klidně váš balkon či terasa. Vertikální pěstování se stává trendem a my vám dnes ukážeme, jak si takovou minizáhrádku snadno pořídíte z obyčejných dřevěných palet.

Vypěstovat si tak můžete například jahody, ředkvičky, jarní cibulku, saláty, cherry rajčata, bylinky nebo například nenáročné sukulenty.

Příprava palety

Nepotřebnou paletu jistě nebude těžké získat. Dále budete potřebovat už jen pevnou nepropustnou plachtu, sponkovačku, substrát a sazenice nebo semínka. Jak začít? Nejprve si připravte paletu. Podívejte se, zda z ní netrčí hřebíky nebo velké třísky. Očistěte ji od hrubých nečistot, můžete ji přebrousit, abyste se zbavili třísek, a případně natřít nebo nalakovat, přece jen bude ve stálém kontaktu s vodou, tak ať vám co nejdéle vydrží.

Plachta udrží hlínu v paletě

Pevnou, voděodolnou plachtu sponkovačkou připevněte k zádům budoucí zahrádky a ke třem stranám, tedy bokům a spodní části. Shora zůstane prostor pro zalévání nebo dešťovou vodu. Chcete-li mít jistotu, že se plachta neprotrhne, klidně ji přisponkujte ve dvou vrstvách. Nemáte-li sponkovačku, plachtu přibijte hřebíky.

Čím minizahrádku osadit

Paletu položte na záda a nasypejte do ní kvalitní substrát podle toho, co budete v zahrádce chtít pěstovat. Hlínou nešetřete a dobře ji upěchujte, aby se vám po postavení palety zemina nesesypala dolů. Zahrádku osazujte odspodu například sukulenty, nebo na jaře květinami, bylinkami či drobnou zeleninou, jako jsou ředkvičky a salát. Případně přisypávejte další zeminu, aby rostliny dobře držely a později nevypadly. Mějte na paměti, že tato minizahrádka má omezený prostor pro kořeny.

Svoji minizahrádku opatrně zalijte, a než ji postavíte nebo opřete na zvolené místo, rostliny nechejte alespoň dva týdny dobře usadit a zakořenit. Nezapomeňte okolí zahrádky hezky upravit, až si ji budou užaslí sousedé a známí fotit. Máte-li palet více, můžete si z nich vyrobit třeba lavičku nebo postel pro hosty. Návody naleznete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve