Zahradničení napomáhá v boji proti demenci

 Zahrada 
25. února 2020 14:19 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zahradničení podporuje soustředěnost a trpělivost Depositphotos
Demence je onemocnění, které postupně zhoršuje různé funkce mozku. Projevuje se potížemi s pamětí, myšlením i vyjadřováním. Bojovat s touto nemocí můžete pravidelným zahradničením, jeho výhody nespočívají jen v tom, že si vypěstuje rostliny. Jak může zahradničení v boji proti demenci pomoct?

Několik studií zjistilo, že zahradnictví má pozitivní dopady při léčbě starších lidí. Pravidelné zahradničení působí na lidi s demencí jako léčebná terapie. Pokud máte možnost pravidelně obdělávat zahradu, určitě se toho chopte.

Zahradničení redukuje bolest a dodá trochu pohybu

Znáte ten pocit, když si po náročném dni napustíte vanu plnou horké vody? Podobně se cítí senioři, kteří se pilně věnují zahradničení. Pobyt v přirozeném prostředí působí jako balzám na tělo i duši a snižuje bolest.

V pokročilém věku se lidé přestávají hýbat. Zahradničení je může částečně udržovat v kondici. Jde o příjemnou činnost, během které bude člověk na čerstvém vzduchu a nebude neustále sedět na jednom místě.  

Zahradničení zajišťuje stabilitu těla

Starší lidé už nemají dobrou fyzickou stabilitu jako za mlada. Podle některých studií mají jedinci s demencí až o 75 procent vyšší šanci, že ztratí stabilitu, spadnou a ublíží si. Výsadbou nových rostlin, obděláváním a hrabáním půdy uvedou lidé své svaly do pohybu a podvědomě cvičí svoji rovnováhu. To vede k výraznému snížení rizika pádu.

Zahradničení trénuje pozornost

Ať už se vám to líbí, nebo ne, k zahradničení potřebujete notnou dávku trpělivosti. Jde tak trochu o mravenčí práci, u které člověk musí být důsledný. Výsev semen a vytrhávání plevelu vyžaduje soustředění.

Když chcete být zahradníky, musíte se o své rostliny starat pravidelně, zejména pokud jde o zalévání, takže si kvůli němu musíte uspořádat svůj každodenní rytmus. Často je potřeba mít s některými rostlinkami trpělivost. Trvá nějakou dobu, než vyrostou, začnou kvést a plodit. Na to všechno si člověk musí počkat a starat se o ně pravidelně.

Zahradničení redukuje stres

Když je člověk ve stresu, mnohdy mu pomůže, když si vyjde ven na procházku po okolí. Stres má na demenci negativní dopad. Některé domy pro seniory mají venkovní prostory, kam mohou někteří starší lidé chodit na pomalé vycházky. V nedávné době byla provedena studie, která rozdělila seniory na dvě skupiny. Všichni se ocitli ve stresové situaci.

Jedna skupina byla následně poslána do svých pokojů, aby si četla. Druhá šla zahradničit. Během průzkumu byl oběma skupinám sledován krevní tlak, pozornost a emoce. Druhá skupina se po chvíli na rozdíl od první dostala do dobré nálady a snížil se jim krevní tlak. Dále čtěte: Jakou si můžete začít sázet zeleninu?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve