Pěstujte šípky, jsou léčivé a plné vitaminů

 Zahrada 
29. února 2020 12:11 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Šípek je léčivý a plný vitaminů Depositphotos
V České republice se šípky využívají jako přírodní léčivo. Mají mnoho vitaminů a léčivé účinky. Pomáhají očistit tělo, ale oceníte je také například při nachlazení. Pěstovat je můžete i vy, jsou odolné a nenáročné.

Šípková růže je trnitý keř vysoký jeden až tři metry. Keř můžete vysadit na zahradě, jinak roste planě u cest od nížin až do podhůří. Daří se mu spíš ve vápnité chudé půdě, nemá rád suché písčité půdy ani mokrá stanoviště.

Živý plot

Šípkové keře zjara kvetou a voní, v červnu až červenci jsou poseté růžovými nebo bílými květy s pěti okvětními plátky a žlutou korunou pestíků. Na podzim je pak zdobí červené plody, což jsou šípky. Pro pěstování je nejdůležitější vzrůst, protože každý rok odnožuje a vytváří trnitou stěnu. Proto se hodí také pro živé ploty přírodního stylu.

Pro pěstování v domácích zahradách se hodí ovocné odrůdy růže. Patří mezi ně růže vinná, růže jablíčková nebo růže svraskalá. Ovocné odrůdy jsou zárukou velké úrody velkých a dužnatých šípků. Šípky jsou nejen léčivé, ale také pěkné a zdobné. Proto se používají také pro různé dekorace.

Šípky obsahují především vitamin C, vitamin B, kyselinu citronovou a kyselinu jablečnou. Kvůli tomu mají velké léčebné účinky. Působí při snížené obranyschopnosti organismu, při nachlazení, ale také při onemocnění cév. Čaj zase může působit projímavě nebo močopudně. Uvařený nápoj ale musíte přecedit kvůli chloupkům.

Šípek je odolný a nenáročný, pouze dávejte pozor, protože je náchylný na rez a skvrnitost, rostlinu to ale tolik nepoškodí. Pokud budete o rostlinu pečovat, odmění se vám. Nejdůležitější je u péče správný řez. Uschlé větve vždy odstříhávejte až u zdravého dřeva a dva nejstarší výhony až u země. Zvětšíte tak každoročně produkci plodů a rostliny se nezahustí. Větší násadu květů podpořte zkrácením bočních výhonů na tři pupeny. Před zimou pak rostliny pevně uvažte. Pokud máte v místě mrazivé zimy, zakryjte větve na zemi chvojím.

Důležité slunce

Důležitý je také podzimní a jarní postřik. Šípky nemají velké nároky na vláhu ani živiny. Nejdůležitější je pro ně slunce. Ve volné přírodě roste šípek na sušších a slunných mezích často podél cest a pěšin nebo na okrajích lesů, kde je dostatek slunce.

Šípky můžete namnožit tak, že zralé plody sklidíte ještě před změknutím. Umístíte je do nádoby s pískem a necháte měsíc v teple. Potom je dáte ven na mráz a necháte je tam celou zimu, aby plody přešly mrazem. Potom šípky vyloupnete, dáte je do vody, vyhodíte semena plovoucí na hladině, protože jsou špatná, a ostatní vysejete do substrátu a umístíte do pařeniště nebo pod sklenici na okno. Po vyklíčení je pak můžete vysadit na konečné stanoviště. O pěstování bylin přes zimu jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47