Jak pěstovat mandarinku v bytě

 Zahrada 
24. února 2020 07:36 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Mandarinka potřebuje světlé stanoviště  Depositphotos
Mandarinky pocházejí z Japonska a Číny. Převážná většina lidí si je pořizuje v obchodě, aniž by je napadlo, že si je může vypěstovat doma. Rozhodně se to vyplatí, protože budou bez chemie, šťavnaté a sladké. Zjistěte, jak na to.

Pokud vytvoříte mandarince vhodné prostředí pro žití, může se vám odvděčit chutnými plody. Vypěstovat ji lze v bytě či ve skleníku. Pokud se pro pěstování rozhodnete, musíte mít však notnou dávku trpělivosti, protože vám začne plodit větší množství plodů až za několik let.  

Výsadba semen

Pokud se rozhodnete vypěstovat mandarinku ze semen, musí dobře vyklíčit. Vložte semínka do jemné textilie, kterou musíte neustále zvlhčovat. Ideálně to dělejte každý den. Když uvidíte, že už je textilie zase suchá, hned ji navlhčete. Tento proces opakujte několik dní za sebou. Vyklíčená semena přesaďte.

Přesazování

Semena mandarinek byste měli zasít do velkého květináče. Raději zvolte větší velikost, abyste mandarinku nemuseli brzy přesazovat. Přesazování je vždycky trochu rizikové, může se vám totiž stát, že rostlinka uhyne. Mandarinku nasaďte do substrátu určeného pro citrusy. Neměl by být příliš kyselý ani zásaditý. Zvolte zlatý střed či smíchejte dohromady obě tyto půdy.

Stanoviště

Vybrat mandarince vhodné stanoviště není tak jednoduché, jak se zdá. Tropické ovoce potřebuje dostatek tepla, světla a vlhkosti. V létě ji můžete vyndat na balkon či za okno na parapet, když bude ještě malá.

Mandarinku rozhodně v prvním roce pěstování nestavte do místnosti, která má pouze okolo deseti stupňů Celsia. Když uvidíte, že vám na zvoleném místě chřadne, musíte ji přemístit. Nezapomeňte rostlinku často rosit. Ideální by bylo, kdybyste doma měli zvlhčovač vzduchu, díky kterému by mandarinka rosení nepotřebovala.

Zálivka a hnojivo

Pravidelná zálivka je základem pro vypěstování zdravé mandarinky. V zimě trochu uberte a ve vysokých teplotách se nebojte mandarinku zalévat každý den. Hnojit byste ji měli hnojivem, které je speciálně určené pro citrusy.

Nezapomeňte rostlinu pravidelně kontrolovat, zda na ní nenajdete nějaké škůdce, kvůli kterým by mohla uhynout. Pokud si nějakých všimnete, hned ji začnete rosit speciálním postřikem na konkrétní škůdce.

Zbavujte se květů

Na plody si budete muset počkat zhruba pět let. Nebude žádným překvapením, když mandarinka začne plodit ještě později. Každé jaro začne kvést, ale část květů z ní odstraňte. Pokud je vaše mandarinka ještě malá, nedokáže uživit velké množství plodů, což by mohlo ohrozit její další vývoj. Vypěstovat ze semínek si můžete i kaki.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím