Křovinořez nebo vyžínač. Co vybrat na zahradu

 Zahrada 
17. února 2020 13:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Křovinořez vám ulehčí práci s vysokou trávou Depositphotos
Křovinořezy si poradí i s přerostlou trávou nebo s nálety na špatně přístupných místech. Můžete je hlavně využívat pro dočišťovací práce.

Křovinořez pracuje na jednoduchém principu: Spalovací nebo elektrický motor pohání přes odstředivou spojku tyč v samomazných pouzdrech, na konci je malá převodová skříň vybavená kuželovými pastorky. Je opatřená náplní plastického maziva.

Vyžínač použijete jen na lehčí práci

Základní kategorii prezentují strunové vyžínače. Nejlacinější jsou elektrické. Většina nejlevnějších vyžínačů nemá tepelný spínač, který by zabránil přehřátí motoru. Benzinové strunové vyžínače používají dvoutaktní motory a pro pohon pak pružný náhonový bowden. Jejich cena je oproti elektrickým vyšší, zvládnou ale už častější nasazení v terénu a nejste omezeni přívodním kabelem. Problém nastane tehdy, když si šikovný uživatel upraví vyžínač tak, aby mohl místo strunové hlavy nasadit koncovku pro žací list.

Oblouk nebo řídítka

Křovinořezy používají dva typy rukojeti. Obloukové madlo mají lacinější typy. Větší a pohodlnější provedení je v bike, tedy má klasická a osvědčená řídítka. Dražší typy nabídnou i antivibrační systém, který snižuje únavu rukou při delší práci.

Využitelný na každé zahradě

Křovinořez se používá především jako výkonná strunová sekačka pro sečení podél zdí, obrubníků, ke kterým se nedostanete běžnou rotační sekačkou. Při obsekávání stromků, keřů musíte dávat pozor, aby struna nepoškodila kmínky. Laciné struny se často trhají, značkové mají lepší mechanické vlastnosti, tudíž i lépe sečou.

Dvoutaktní motory jsou prodávanější

V pohonných jednotkách pro křovinořezy stále vedou dvoutaktní motory. Mají jednodušší údržbu, ale jsou hlučnější a produkují škodlivé emise. Jako palivo je třeba používat mastnou směs, tedy benzín a kvalitní olej určený pro vysokootáčkové motory. Motory jsou totiž z výroby nastavené na mírně bohatší směs kvůli zabíhání. Po něm je nutné mazat doporučeným poměrem 1:50. Málo nebo hodně oleje v benzínu motoru škodí: velké množství maziva způsobí zakarbonování a snížení výkonu.

Pokud použijete málo oleje, motor se zadře a oprava je drahá. Některé modely z Číny potřebují vyšší směšovací poměr, protože jejich motory nemají kvalitní konstrukci. Poznáte to na nižší životnosti. Pomalu se prosazují křovinořezy s čtyřtaktními motory, které lze snadno startovat, jsou tiché a střídměji konzumují palivo. Ocení je každý zahrádkář, který touží po moderním zařízení. Je třeba zdůraznit, že čtyřtaktním motorům musíte věnovat při údržbě větší pozornost než motorům dvoutaktním. Dále čtete: I když práce na zahradě baví, každý si ji rád ulehčí. Pomůže úprava zahrady i technika.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve