Jak vybrat nejvhodnější zahradní nábytek pro vaše potřeby

 Zahrada 
10. května 2020 21:25 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nábytek ke stolování musí mít určitou výšku a hloubku sedu JumpStory
Zahradní nábytek by měl být pohodlný, a také by měl nějakou dobu vydržet. Důležitá je také jeho snadná údržba. Pokud se chystáte pořídit si nový nábytek na zahradu, přinášíme rady, jak vybrat ten nejlepší pro vaše potřeby.

Než si půjdete koupit zahradní nábytek, musíte promyslet několik věcí. Důležité je, kde bude nábytek stát. Je rozdíl, pokud bude na terase zakrytý pod pergolou, anebo uprostřed zahrady, kde na něj bude při špatném počasí pršet. V takovém případě je potřeba odolnější materiál.

Ratan a hliník

Pod střechou můžete zvolit například ratan nebo dřevo, na otevřenou terasu je vhodnější umělý ratan, plast, hliník nebo nerez. Je zapotřebí určit, k čemu má nábytek sloužit. Je rozdíl u něj chtít každý den obědvat, nebo spíš ve volné chvíli odpočívat a povalovat se. Nábytek ke stolování musí mít určitou výšku a hloubku sedu. Pro relax je zase vhodnější polohovatelný nábytek.

Nepohodlný je malý nábytek, ale také příliš velký, proto zvolte zlatou střední cestu. V potaz musíte brát i podlahovou krytinu. Dlažba se širokými spárami není vhodná pro nábytek s drobnýma nohama, protože může zapadat do mezer. Těžký kovový nábytek zase může poškrábat dřevěnou podlahu nebo se bortit do trávníku. Kov se tak hodí například na dlažbu, ratan na dřevo a umělá hmota na trávu.

Pokud nemáte kam nábytek přes zimu dát, musíte zvolit takový, který může zůstat venku pod plachtou. Výkyvy teplot, déšť i mráz zvládne umělý ratan, ale musí být vysoce kvalitní. Poznáte ho podle konstrukce nábytku. Levnější varianta je dřevěná, která lehce podlehne vlhkosti. Na ni se používá levný ratan. Vydrží vám tak dvě sezony.

Téměř bezúdržbový

Lepší je železná konstrukce, která vydrží třeba čtyři roky. Nejlepší volbou je hliník s kvalitním umělým ratanem, který vydrží třeba i deset let. Umělý ratan na rozdíl od přírodního nepraská, ani netrhá oblečení. Je téměř bezúdržbový a stačí ho pouze umýt vodou a mycím prostředkem. Přes zimu ho můžete nechat i venku, vhodné ale bude ho zakrýt plachtou.

Dobrý je i plastový nábytek, ale pokud sáhnete po tom nejlevnějším, nesmíte od něj mít velká očekávání. Naopak například k bazénům se kupuje masivní plast, který dobře vypadá, je také odolný a má dlouhou životnost. Při údržbě ho stačí jen umýt vodou.

Dřevo lakované

Náročný na údržbu je dřevěný nábytek. I u něj záleží, v jaké cenové relaci se ho rozhodnete pořídit. Čím vyšší cena, tím vyšší kvalita. Dřevo by mělo být lakované, barvené, mořené nebo napuštěné olejem, protože se lépe vypořádá s počasím. Odolnější je tropické dřevo jako třeba teak. Je potřeba počítat s tím, že barva dřeva nevydrží věčně. Dřevěný nábytek musíte také dvakrát za rok důkladně vyčistit a napustit speciálním olejem. Pokud to neuděláte, podepíše se na dřevu počasí. V zimě ho musíte dát do sucha a zakrýt ho.

Často využívaný je i kovový nábytek, který je stabilní. Má ale i své nevýhody. Kov je studený a těžký, proto se s ním hůře manipuluje. Odolný a lehký je hliník, který neovlivní vlhko ani horko. Nekoroduje a má dlouhou životnost. Celý rok může stát venku. Má i nízkou vodivost a na druhé straně se hned tak nezahřeje. Nevyžaduje ani zvláštní péči. Ostatní kovy je nutné pravidelně udržovat. Proto volte raději pozinkovaný nábytek. O štípačce na dřevo jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47