Je nejvyšší čas zasadit batáty. Jsou chutné, plné vitaminů a jejich pěstování není složité

 Zahrada 
26. května 2020 09:01 / Mirka Malá
  1
📷
7 fotografií v galerii
Batáty jsou velmi zdravé a chutné Depositphotos
Batáty v supermarketu nestojí zrovna málo, přitom bychom je měli jíst často. Jsou totiž doslova nabité vitaminy, minerály, vlákninou a dokonce fytonutrienty, které podporují vaši mysl a tělo. Tak proč si je nevypěstovat na zahradě?

Pěstování batát není zas tak složité. Nejvíc se jim daří na slunné zahradě, ale můžete si z nich dokonce udělat i zajímavou pokojovou rostlinu. Popřípadě můžete sazenice batát umístit na terasu, kde tato sladká brambora s bohatými a krásnými listy vytvoří hezké zákoutí. Navíc batáty, pokud mají přístup ke sluníčku, vyrostou prakticky v jakémkoliv podnebí.

Jak pěstovat sladké brambory

Sladké brambory porostou i ve špatné půdě, ale pak budou zdeformované. Takže určitě jim dopřejte dostatek kompostu, který by ovšem neměl být příliš bohatý na dusík. To by vám totiž vyrostlo hodně listů, ale zakrnělé batáty.

Batáty zasaďte do stejných řádků, které děláte pro běžné brambory. Dodržujte zhruba deseticentimetrový rozestup.

Nejlepší je pěstovat batáty ze sazeniček, které seženete v zahradnictví, popřípadě si z první úrody uložte několik kořenů pro výsadbu na další rok.

Asi šest týdnů před výsadbou ale musíte kořeny vložit do vlhkého písku, pilin nebo nakrájených listů na teplé místo. Výhonky vyženou a když dosáhnou 10 až 15 centimetrů, odřízněte je od kořene.

Batáty jsou citlivé na mráz

V našich podmínkách je lepší vysadit batáty později, aby je nezničily jarní mrazíky. Sladké brambory navíc dozrávají podle počasí už za 90 dní, pokud se počasí zrovna nevyvíjí dobře, bude jim to trvat o něco déle.

Batáty navíc nevyžadují ani častou zálivku. Naopak, pokud byste je zalévali příliš, začaly by v zemi hnít. Zalejte až týden či dva před sklizní, pokud je počasí suché a půda vyschlá.

Ke sklizni jsou sladké brambory připravené, jakmile listy začnou žloutnout, ale čím déle je plodina ponechána v zemi, tím vyšší je výnos a obsah vitaminů v ní. Pokud by přišly mrazíky hned z kraje podzimu, listy zčernají, což je znamení, že batáty musíte ihned sklidit.

Batáty po sklizni nechte několik hodin schnout a poté je přesuňte na dobře větrané, ale teplé místo na dobu 10 až 15 dní. Posléze je uskladněte při teplotě okolo 10 - 12 stupňů Celsia. Sladké brambory vám tak vydrží několik měsíců. Dále čtěte: Vypěstujte si netradiční plod. Okurka a meloun v jednom se hodí do teplé i studené kuchyně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47