Slimáci dokáží zlikvidovat celou úrodu. Rady a finty zkušených zahrádkářů, jak se jich zbavit

 Zahrada 
05. července 2020 08:19 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Slimáci dokáží zlikvidovat celou úrodu Depositphotos
Slimákům počasí vyloženě přeje. Takové nadšení však už nesdílejí zahrádkáři, kteří s nimi musejí svádět snad každodenní boj, aby jim nesežrali celou úrodu. Co tedy na tyto plže skutečně platí?

Slimáci vzali zahrádky opravdu útokem. Může za to nejenom mírná zima a aktuální deštivé počasí. Nejhorší na tom je, že slimáci nejčastěji za svou potravou vylézají, až když se setmí. Proto i boj s nimi nebývá vůbec jednoduchý. Existuje hodně způsobů, jak na ně, ať už formou chemických zbraní nebo pomocí "babských" rad. Zkušení zahrádkáři už mají své opravdu zaručené finty. Jaké?

Ruční sběr

Nejlepším způsobem, jak se slimáků zbavit, je klasický ruční sběr. Bohužel, i když jde o velmi účinnou metodu, má jedno své velké ALE. Je totiž potřeba slimáky sbírat každý den a po celé zahradě, protože se slimáci rádi přes den ukrývají na tmavých a vlhkých místech. Zaměřte se zejména na kompost, vysokou trávu, místa pod prkny, cihlami, složeným dřevem a další úkryty. A nebo číhat u své zahrádky večer s baterkou v ruce. Sesbírané slimáky je potřeba zahubit. Vypustit je mimo pozemek není řešení, jelikož za den ulezou až padesát metrů. Můžete je přelít vařící vodou nebo stejně rychle je usmrtí sodovka, voda s octem, jarem nebo mýdlem.

Přirození nepřátelé

Na spoustu škůdců platí jejich přirození nepřátelé. V případě slimáků jsou to kosi, drozdi, sýkorky a další. Zkuste proto přilákat ptáky na svou zahradu, třeba pomocí vodních bazénků nebo pítek. Během roku jim také vytvořte místo k hnízdění. Na slimáčích vajíčkách si zase velmi rádi pochutnají střevlíci, svižníci, pavouci či škvoři. Nalákat je můžete pomocí hmyzího domečku. Návod na jeho výrobu jsme psali zde

Babské rady 

Hodně zahrádkářů má poměrně pozitivní zkušenosti s klasickým pivem. Stačí před záhon zakopat misku se zředěným pivem. Jeho vůně přiláká plže z okolí, kteří se buď otráví alkoholem, nebo se v misce utopí. Stejně lákavě jim voní také obyčejné psí nebo kočičí granule. Slimákům můžete také nabídnout takovou menší bombu v podobě ovesných vloček. Jakmile jim v těle nabobtnají, doslova explodují.

Udělejte jim překážku 

Existují povrchy, které slimáci opravdu nemusejí. Proto jim kolem záhonů vytvořte určité překážky v podobě cestiček ze štěrku, písku, drcené kůry nebo štěpky. Účinné je také vápno, jehličí, popel, rozdrcené vaječné skořápky, sůl nebo piliny. Ty navíc ještě můžete polít černou kávou. Kofein je totiž pro ně smrtelným jedem. Takovému záhonu se pak totiž plži raději vyhnou.

Postavte plůtky

Pokud jste trochu zručný kutil, můžete kolem záhonů postavit ochranné plůtky z plechu. Ten by měl být vysoký zhruba 30 až 40 centimetrů a se zahnutou horní hranou, a to směrem od záhonu. Plůtek zapusťte zhruba 20 cm do země. Slimáci se tak k záhonu nedostanou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve