Pokud chcete, aby byla pergola dokonalá, nezapomeňte na jeden detail

 Zahrada 
28. června 2020 14:20 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Světla vyženou z pergoly či terasy tmu Depositphotos
Prodlužující se dny čím dál více lákají k venkovnímu posezení, ať už na terase, pod pergolou nebo v zahradním altánku. Aby ale bylo posezení opravdu komfortní, je třeba mít tato místa vhodně osvětlena.

Díky správnému osvětlení budete moci chvíle strávené na čerstvém vzduchu příjemně protáhnout. Posezení při svíčkách má sice také své kouzlo, ale moc toho při nich nevidíte. Snadno pak převrhnete sklenici vína nebo způsobíte jinou nehodu.

Pergolu, terasu či zahradní altán můžete osvětlit i bez toho, aniž byste zruinovali váš rodinný rozpočet. Existují sice venkovní designová osvětlení za statisíce korun, ale hezkého efektu dosáhnete i za minimum peněz.

Bezpečnost na prvním místě

Předtím, než se pustíte do vybírání konkrétního kousku k rozzáření vaší pergoly, ujistěte se, že vybíráte z osvětlení určeného pro venkovní prostředí. Poznáte ho tak, že má tzv. hodnotu IP krytí minimálně 44 a vyšší. To znamená, že je uzpůsobeno i do nepříznivého počasí a je dostatečně chráněno před vniknutím vody a cizích předmětů.

Výrazné i decentní

Při výběru osvětlení myslete také na to, jaké činnosti se budete v altánku či pergole nejčastěji věnovat. Pro posezení s přáteli, grilování a servírování pokrmů budete potřebovat kvalitní centrální osvětlení, abyste na sebe i do talíře dobře viděli. Jako účinné řešení se nabízí stropní osvětlení doplněné lampami umístěnými na stěnu.

Pokud chcete šetřit místo, zvolte přisazené stropní svítidlo, které prostor dostatečně osvítí, aniž by překáželo. Montuje se přímo na strop pergoly a jeho nespornou výhodou je, že se nehne z místa ani při horších povětrnostních podmínkách.

Pokud disponujete větším prostorem a máte dostatečně vysoký strop, můžete zvolit závěsné svítidlo. Oblíbené jsou především svítidla ve tvaru luceren. Vybírat můžete podle svého vkusu, existují zdobené, rustikální, vintage či romantické. Lucerny vaší pergole dodají nejenom potřebné světlo, ale celkově prostor zútulní.

Doplňkové osvětlení

Centrální osvětlení je vhodné doplnit nástěnnými lampami, které rovnoměrně rozptýlí světlo. Tak jako závěsné lampy mohou být výrazné nebo jednoduché. Záleží na vás, jestli od nich očekáváte pouze funkční nebo i dekorativní vlastnosti. V případě, že nainstalujete více nástěnných lamp, mohou vám zcela nahradit stropní osvětlení. Pergolám sluší také světelné řetězy nebo LED pásky. I u tohoto osvětlení platí, že byste kvůli bezpečnosti měli dát přednost IP krytí s minimální hodnotou 44.

Solární osvětlení

Nechcete-li či nemáte-li možnost zapojení světel do sítě, určitě to neznamená, že budete muset v pergole sedět potmě nebo pouze za svitu svíček. Sáhněte po solárním osvětlením a nebo vyberte jako doplňkové zdroje světla na baterii či nabíjení přes USB kabel.

Pro osvětlení pergoly zvenčí využijte solární LED svítidla poháněná sluneční energií. Stačí je dobře umístit na stěnu nebo střechu pergoly, aby během dne zachytila dostatek slunečních paprsků. Doba svícení solárních svítidel závisí na příjmu sluneční energie, za dobrých podmínek vám mohou svítit až 6 hodin. Při využití funkcí šetřící energii, jako je pohybový spínač a funkce vypnutí a zapnutí, vám osvětlí prostory bez ohledu na počasí.

Inteligentní vychytávky

Pořídit můžete i inteligentní osvětlení, které vám vykouzlí prostředí pro jakoukoliv příležitost. Umí měnit teplotu a intenzitu světla, takže když budete chtít, vyčarujete s ním intimní atmosféru či naladíte jasné světlo a rozeženete přicházející šero. O zajímavou atmosféru se postarají barevná světla a komfort vám zase přinesou světla, která lze ovládat na dálku.

Myslete i na cestu domů

Abyste po večerním posezení bez zakopnutí trefili domů, myslete i na vhodné orientační osvětlení. Cestičku můžete osvětlit decentním venkovním zápustným osvětlením zabudovaným přímo do chodníku. Druhou variantou je využití sloupkového osvětlení, jako jsou zahradní lampy či zapichovací reflektory. Velkou službu vám prokáže osvětlení s čidlem pohybu. O tom, jak si pergolu postavit, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47