Posekané trávy se nezbavujte. Prospěch z ní může mít celá vaše zahrada

 Zahrada 
11. srpna 2020 16:16 / Eva Vogelová
  5
📷
5 fotografií v galerii
Posekanou trávu rozprostřete po záhonech Depositphotos
Sekání trávy v létě není téměř pro nikoho příjemnou činností. Tráva navíc roste poměrně rychle. Můžete se však radovat alespoň z toho, že krásně voní. Pokud musíte sekat větší plochu zahrady, patrně nevíte, co s velkou hromadou trávy dělat. Máme pro vás několik tipů.

Z většího množství čerstvě posekané trávy si už nebudete muset dělat hlavu. Můžete ji totiž využít hned několika způsoby. Byla by rozhodně škoda ji vyhazovat. Hodí se k zakládání nových záhonů nebo jako doplnění kompostu.

Vytvořte pomocí trávy nový záhon

Pokud byste chtěli mít více záhonů, můžete k tomu využít čerstvě posekanou trávu. Postup je jednoduchý. Nejprve na místě, kde chcete zakládat záhon, posekejte trávu. Následně tam rovnoměrně nasypejte velké množství posekané trávy. Nebojte se z ní udělat velkou vrstvu.

Tíha posekané trávy zahubí plevel. Dále tráva skvěle vyčistí prostor. Nechte ji tam ležet jeden až dva týdny. Následně ji odkliďte a záhon zryjte. Žádný plevel by tam nějakou chvíli neměl růst. Menší množství posečené trávy můžete do zeminy zarýt, bude fungovat jako hnojivo.

Využijte trávu jako mulč

Trávu nechte rozdrtit mulčovačem a rozprostřete ji na pozemku. Díky tomu vám rychle nevyschne půda, tráva totiž udrží povrch zeminy vlhký a neporoste na ní plevel. Na místech, kde je větší vlhkost, se rozdrcená tráva sama rozloží, takže ji nemusíte už nikam odklízet. Poslouží vám jako hnojivo.

Trávu můžete rozprostřít po záhonech. Prospěje zejména rajčatům. Obložit trávou můžete i stromy a keře. Dodejte ji také do míst, kde chcete, aby se vám trávník více zelenal a nevysychal kvůli vedru. Pokud posekané trávy máte hodně, můžete ji využít klidně na celý pozemek.

Doplňte trávu do kompostu

Kompost jednou za čas potřebuje doplnit. Nezáleží na tom, zda máte plastový či klasický, můžete ho s trávou snadno promíchat. Do kompostu ji přidávejte postupně po menších vrstvách, ale rozhodně ne všechnu najednou. Musí se tam postupně vstřebat.

Proložit trávu v kompostu můžete i trochou hlíny a dalšího biologického odpadu. Vhoďte tam třeba i čajové pytlíčky či slupky z ovoce a zeleniny. Dále čtěte: Praskají vám rajčata? Na vině je jedna příčina, které můžete předejít.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47