Jak pečovat o maliníky, aby vám přinesly opravdu bohatou úrodu

 Zahrada 
12. června 2020 09:03 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Maliny jsou velmi chutné a zdravé  Depositphotos
Pěstování vlastních maliníků vám osladí život. Nejenže vaši zahrádku obohatí nádherná vůně, ale budou za ně vděčné i vaše chuťové buňky. Maliny jsou bohatým zdrojem vitaminu C, riboflavinu, kyseliny listové a dalších prospěšných látek. Postarejte se o to, aby vaše sklizeň byla co největší.

Maliny se řadí mezi nejvýživnější plody, které lze na zahrádce vypěstovat. Skvěle chutnají a dodávají tělu potřebné živiny. Ze sušených malin si můžete udělat výtečný čaj. Z čerstvých zase lahodný džem. Mají své místo i v buchtách. Proto je nutné zařídit, aby vaše maliníky plodily jako o závod. Jak na to?

Prořezávání

Maliník vyžaduje precizní prořezávání. Pokud si dáte opravdu záležet, dosáhnete požadovaného výsledku. Výhonky maliníku žijí dvě léta. Poté musí dojít k odstranění, aby se nepoškodil zbytek keře. Základem je nic neuspěchat. Mnozí dělají tu chybu, že začnou s ořezem ihned poté, co opadají listy.

Dvouleté výhony v sobě skrývají karbohydráty, které těsně před zimováním vyšlou do kořenů zbývající živiny. Díky tomu posílí ostatní výhonky. Vyčkejte tedy dva až tři týdny po opadu a dvouletky seřízněte těsně nad zemí. Zbavte se i jednoletek, které vykazují znaky poškození hmyzem či plísní.

Hnojení

Nejlepším obdobím pro hnojení maliníků je konec podzimu a začátek jara. Hnojivo stimuluje růst výhonků. Správná výživa hraje zásadní roli ve sklizni. Čím větší dostatek živin keř bude mít, tím více vyprodukuje chutných růžových plodů. Ideálním hnojivem je kompost. Pokud ho nevlastníte, kupte si syntetické.

Stále však platí, že přírodní hnojivo nic nepřekoná. Na jaře si dávejte pozor, aby se hnojivo nedotýkalo stonků. Jeho složení by mohlo výhony poškodit. Mezi pohnojenou půdou a maliníkem vytvořte zhruba deseticentimetrovou mezeru. Živiny zakopejte. Pokud máte k dispozici močůvku, zalijte s ní půdu okolo keřů.

Hmyz a infekce

Když vyraší první lístečky, pořád není zcela vyhráno. Dbejte neustále na dostatečný přísun vláhy. Obzvláště v letošním roce, kdy sucho bude patrně větší než v minulém.

Zároveň pečlivě sledujte, jestli se na některém z keřů neobjeví infekce či hmyz. Pokud nezachytíte hrozbu včas, může dojít k přesunu i na další keře. A vaše úroda rozhodně hojná nebude. Přečtěte si o tom, jak si doma či na zahradě vypěstovat libeček.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod