Staré listí nevyhazujte. Vyrobte si z něj úžasné hnojivo

 Zahrada 
06. října 2020 10:47 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Z listí můžete mít úžasnou rašelinu, která skvěle drží vlhkost Depositphotos
Podzim je tady a s ním přichází i velká nadílka listí. Byla by však škoda jej vyhazovat. Listovka je totiž prvotřídní hnojivo. Stačí vědět, jak na to.

Blíží se doba, kdy se většina listnatých stromů nejprve krásně vybarví a poté své listy shodí. Pro mnoho zahrádkářů pak přichází práce spojená s hrabáním a také přemýšlením, kam s nadbytečným listím. Někdo jej vyhazuje, jiný pálí. A přitom netuší, že se tím zbavuje opravdu cenného materiálu. Velká část listí se dá totiž zkompostovat a získat tak prvotřídní příměs do domácích substrátů – listovku.

Nechejte něco žížalám

Při hrabání listí nebuďte příliš puntíčkářští. Není nutné jej odstraňovat ze všech míst na zahradě. Naopak tím můžete prospět i jiným jejím obyvatelům. Pokud necháte listí například tam, kde je zoráno, prospějete tím žížalám, které si jej natahají do země. Hromádka listí poslouží jako úkryt pro ježka. Nenechávejte je však u stromů nebo keřů. Hrozí totiž, že by se do listí schovaly myši, které by se posléze mohly pustit do kořenů. Stejně tak shrabejte listí i z trávníku, který by vám jinak mohl zplesnivět. 

Jak na listovku

Počístejte s tím, že výroba listovky netrvá pár měsíců, ale spíše dva až tři roky. Po této době však získáte opravdu velmi kvalitní hnojivo. Listí uložte do prostorné ohrady nebo plastového kompostéru. Po dva až tři roky tam přihazujete další listí, přehazujete, ale nedáváte tam žádná hnojiva. Jen to poctivě zalévejte, aby se v něm množily žížaly a mikroby. Za rok bude listí částečně zkompostované a už v tuto dobu jej můžete použít jako mulč, který půdu obohatí o živiny a humus. Za dva roky se promění v dokonale jemnou listovku. Celý proces můžete urychlit tím, že listí lehce podrtíte. 

Vhodné listí

Na výrobu listovky se hodí prakticky jakékoliv listí, a to i z ořešáku. Je sice tuhé a déle se rozkládá, ale výsledný efekt není o nic méně kvalitní. Kromě toho má také výrazné léčebné účinky, o nichž jsme psali zde. Pokud použijete jemné listí, jaké má lípa nebo líska, můžete tím celý proces zrání spíše urychlit a hotovou listovku budete mít už za rok. 

Rašelina na druhou

Správná listovka vám vytvoří jemný, sypký a lehký substrát, který má úžasné vlastnosti. Skvěle zadržuje vodu, takže na rozdíl od rašeliny vám nevyschne. Listovku tak můžete použít prakticky místo zahradnické rašeliny. Uplatnění najde nejenom u pokojových rostlin, ale také na záhonech. Díky ní vytvoříte jemnou svrchní vrstvu, ve které budou dobře klíčit semínka. Prospívá i ovocným stromům, zvláště mladým stromkům, ale také keřům. Svědčí také mnohým trvalkám, například jarním cibulovinám.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum