Jak správně pečovat o vánoční hvězdu, aby vydržela co nejdéle

 Zahrada 
28. listopadu 2018 18:07 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vánoční hvězda je stálice českých domácností Shutterstock
S první sněhovou nadílkou zaplnily české pulty také poinsettie neboli vánoční hvězdy. Nenajdete snad obchod, kde by se tahle květina nedala koupit. Víte ale, jak o ni správně pečovat, aby vám vydržela co nejdéle?

Krásně rozkvetlá vánoční hvězda je součástí předvánočního období snad v každé domácnosti. Jde o nádherně barevnou květinu, která dozdobí náš byt a za poslední roky se tak nějak už stala symbolem Vánoc.

Nejen sezonní květina

Je však škoda, že většinou po vánočních svátcích vánoční hvězdu vyhazujeme, stejně jako vánoční stromek. Pokud o ni budeme pečovat, vydrží bez problémů až do příštího léta a možná i mnohem déle. Pokud ji na jaře přesadíte a dáte jí větší květináč, možná, že vám bude dělat společnost i v příštím roce. Aby to tak bylo, stačí dodržovat těchto několik rad:

1. Správný výběr

Už ve chvíli, kdy se vypravíte pro květinu do obchodu, musíte vědět, jak má správná rostlina vypadat. Pokud už špatně nakoupíte, tak vás následná péče příliš nezachrání. Dobrá květina nesmí být nijak viditelně poškozená. Musí mít hustě osázené tmavě zelené listy a pučící květy. Rozhodně je dobré vědět, že květem nejsou ony barevné listy, které na první pohled dělají parádu, ale malé pupeny v jejich středu.

2. Pozor na umístění v obchodě

Když už budete mít vybranou rostlinu, která vašemu oku lahodí, rozhlédněte se kolem. Jestliže je rostlina v průvanu nebo například blízko vchodových dveří, případně venku, pak ji rozhodně nekupujte. Existuje riziko, že se k rostlině mohl dostat studený vzduch a mohla by vám doma rychle opadat.

Před koupí si sáhněte i na zeminu, ve které je vánoční hvězda zahrnutá. Ta musí být lehce vlhká. Nikoliv suchá a v žádném případě přemokřená. Po koupi poproste prodavače ještě o pečlivé zabalení rostliny. Snažte se ji chránit před chladem, co to jen jde.

3. Správné umístění

Přestože je poinsettie symbolem Vánoc, s chladným obdobím roku nemá vlastně vůbec nic společného. Naopak – zima jí vadí. Přežije-li u vás do léta, bude si libovat na okenním parapetu a to teprve uvidíte, jak se umí rozrůstat. Pokud ji nechcete přes zimu zničit, chraňte ji před průvanem a chladným vzduchem. Stejně tak ji vyvarujte teplého či horkého suchého vzduchu z topení. Dopřejte jí dostatek denního světla a pečujte o ni při teplotě ideálně kolem dvaceti stupňů Celsia.

4. Poinsettie nesnáší vodu

Pokud jí budete dopřávat zálivku každý den nebo ji nedejbože dáte do mokré hlíny a v podmisce budete udržovat vodu, pak nečekejte, že vám vydrží. Příliš mnoho vody jí totiž nedělá dobře a může to vést k opadávání listů, ztrátě barvy a nakonec i odumření celé rostliny. Pokud ji zapomenete občas zalít, je to pro ni menší zlo, než když ji budete přelévat. Zálivka jednou za tři dny jí bohatě postačí.

5. Pravidelně hnojte

Vánoční hvězda není květinou, která by nepotřebovala žádné hnojení. Pečovat o ni prostě musíte, ať se vám to líbí nebo ne. Jestliže má vydržet co nejdéle, musíte jí stůj co stůj dopřát minimálně jednou měsíčně kvalitní hnojivo. Bohatě postačí univerzální, které se prodává v každém obchodě. Že rostlině chybí živiny, poznáte podle toho, že se na listech tvoří skvrny a listy hnědnou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve