Nepodceňujte podzimní úklid zahrady. Mohli byste jí pořádně ublížit

 Zahrada 
31. října 2018 12:33 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zvláště v tomto období nesmíte podcenit úklid zahrady Shutterstock
Jste-li majitelé zahrady, pak to pro vás znamená jistě radost. Ale s ní spojené i pořádné starosti. Zvláště v tomto období nesmíme podcenit ani jednu věc. Poradíme, co všechno je potřeba udělat.

Končí období, kdy jsme sedávali večer na terase a užívali si kvetoucí zahrady. Teď už musíme všechno uklidit, nová sezona začne zase až na jaře. Jak ale správně všechno zazimovat?

Odklízet, či neodklízet listy?

Stačí se začíst do internetových diskuzí a člověk je zmaten. Jak je to tedy s tím listím? Máme jej poctivě shrabávat a uklízet či pálit, nebo ne? Názory na tuto činnost se značně liší. Odpůrci hrabání jsou přesvědčeni, že listy musí na zemi zůstat, aby chránily kořeny stromů a některé rostliny či byliny. Argumentují také tím, že spadlé listí se stává domovem mnoha druhů hmyzu, tudíž by se v žádném případě nemělo likvidovat. Ostatně ani v listnatém lese nikdo listy neodklízí a nic hrozného se tam neděje.

Druhá skupina lidí je pro jednoznačné odklízení. A podobně to vidí i mnozí experti na zahrady. Listí je opravdu útočištěm pro přezimování mnoha druhů hmyzu, ale zároveň také nebezpečných škůdců a chorob, které mohou naší zahradě pořádně ublížit. Druhým důvodem, proč odklízet listí, je pak estetická stránka věci. Stejně bychom se totiž na jaře museli zbytků listů zbavit. Do práce se můžete pustit klasicky s hráběmi nebo si pořídit pomocníka, který listí odfouká na jednu hromadu. Pak jej už jen snadno odklidíme či spálíme. Případně můžete ze spadaného listí vytvořit krásné dekorace.

Péče o trávník

Nenecháváte-li trávník růst jako dříví v lese, pak je potřeba darovat mu ještě v těchto dnech poslední dávku péče. Naposledy jej posekejte a provzdušněte jej a dopřejte mu kvalitní hnojivo s vyšším obsahem dusíku, které pořídíte v každém zahradnictví. Je to poslední letošní věc, kterou pro trávník můžete udělat. Jarní pohled z okna vám pak bude milou odměnou.

Zazimujte pomocníky

Sekačka na trávu, nábytek ani příslušenství by na zahradě neměli přes zimu zůstávat. Tedy pokud nechcete, aby vám je nevlídné počasí zničilo. Vše buď přikryjte speciálními plachtami, nebo odkliďte do garáže či sklepa, kde pomůcky zazimujete. V žádném případě je nebalte do igelitu. Případná vlhkost a zapaření by mohlo způsobit i plesnivění těchto věcí.

Zahradní gril důkladně očistěte od popela a dalších nečistot, aby se v něm nedržela vlhkost, která by mohla způsobit korozi. Z motorové pily či sekačky vypusťte palivo, které by přes zimu degradovalo, a na jaře by stroje mohly mít problémy. Máte-li pomocníky, ve kterých jsou baterie (například robotické sekačky), pak vyjměte baterie a ukliďte je do vytápěných prostor. I přes zimu je udržujte nabité. A vše nezapomeňte důkladně očistit a omýt. Až pomocníky na jaře vytáhnete, hned se vám bude lépe pracovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008