Recept na přeměnu trávníku v květinovou louku je velmi jednoduchý

 Zahrada 
10. června 2021 14:57 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Květnatou louku stačí séct dvakrát do roka Pixabay
Péče o okrasný trávník bývá časově náročná. Na hnojení se běžně používají účinné, ale někdy i zdraví škodlivé přípravky. Pokud vás péče o dokonalý trávník nebaví, máte možnost zelený porost proměnit v ekologickou květinovou louku.

Nemusíte jí věnovat tolik času a moc to nestojí, protože vše funguje samostatně. Je méně náročná na zálivku. Důležitá je její druhová rozmanitost a ekologická a zdravotní nezávadnost. Květinová louka se neskládá pouze z kulturních druhů trav, ale velmi důležité jsou i planě kvetoucí druhy. Ano, ty druhy, které jste považovali za plevel, nyní budou velmi žádoucí. V trávníku dobře vypadají a jde o velmi odolné druhy, které snesou letní sucha, takže celkově udržují trávník v dobrém stavu.

Přeměna okrasného trávníku

Přeměna okrasného trávníku na bio porost není úplně rychlá, mnohdy trvá i několik let, než se dočkáte vytouženého výsledku. Nejprve je třeba omezit sekání a zvýšit výšku porostu, aby nebyl náchylný na vysychání. Vynechte hnojení, postřiky proti plevelům, protože tyto postupy snižují druhovou rozmanitost a udržují trávník dost zahuštěný, takže květnaté druhy nemají prostor pro uchycení.

Jakmile omezíte údržbu, začne trávník rychle měnit svou barvu ze sytě zelené na světlejší a mírně zřídne. Objeví se v něm mech nebo travní plsť. Uvolněná místa postupně obsadí planě kvetoucí druhy, které nechcete vyhubit. Semena lučních květin seženete ve specializovaném obchodě, jen si musíte ujasnit, zda trávník budete udržovat nízký nebo ho přeměníte na květnatou louku, která se seče dvakrát ročně.

Které květiny si vybrat

Během dvou sezon se objeví v bio trávníku první sedmikrásky, chudobky, smetánky lékařské, rozrazily a další druhy, kterým se v trávníku líbí. Květnatý trávník sečete mnohem častěji než květnatou louku, takže není problém po něm chodit. Na slunném stanovišti s nedostatkem vláhy lze vytvořit pomocí mateřídoušek a dalších léčivek bylinný trávník odolný vůči suchu. Zajímavé možnosti nabízí kombinace květinové louky založené ve vzdálenějších částech zahrady a nízkého květnatého trávníku, který oceníte u domu. Také můžete v louce vytvořit cestičky. 

Jak na dosévání

Vzrostlý trávník vám většinou neumožňuje dostatečné dosévání bylin. Proto s touto prací počkejte, až porost zřídne. Aby měla semínka větší šanci na ujmutí, je třeba vybraná místa narušit vertikutátorem nebo vertikutačními hráběmi. Do narušené půdy teprve dosévejte osivo. Dále čtěte: Motýlí louka přiláká do vaší zahrady spoustu užitečného hmyzu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve