Plevel okrádá rostliny o prostor i živiny. Vyhubte jej efektivně a bez chemie

 Zahrada 
04. června 2021 13:02 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Plevel nemusíte likvidovat pouze ručně  Depositphotos
S plevelem na záhonech je nutné bojovat každý rok. Jde o nezvané hosty, kteří kazí vzhled zahradě, ale hlavně berou rostlinám živiny a prostor. Existují způsoby, jak se plevele zbavit, aniž byste své záhony museli neustále zneškodňovat ručně. Přečtěte si, co na něj zabírá.

Nemusíte zbytečně utrácet za postřiky na plevel, které sežnete v obchodě. Bohatě si vystačíte s přípravky, které najdete ve své domácnosti. Vyzkoušet můžete hned několik osvědčených způsobů, které téměř veškerý plevel dokážou zlikvidovat.

Připravte plevel o možnost růstu

Plevel podobně jako ostatní rostliny potřebuje světlo, živiny a vodu. Pokud na záhonech dostane volný prostor k růstu, s chutí ho využije. Proto volný prostor, ve kterém nerostou rostliny, zakryjte. Plevel nedostane dobré podmínky k růstu a nebude se rychle šířit.

Existuje několik možností, jak záhony zakrýt. Můžete použít textilie, fólie nebo jednoduše na záhon rozložíte staré noviny, které nejprve namokříte. Poté na ně můžete nasypat mulč, který zároveň lze použít i samostatně bez novin, ale jeho účinek v boji proti plevelu bude nižší. 

Vylijte na plevel vroucí vodu

Použít k hubení plevelu vroucí vodu je snadné. Stačí, abyste uvařili trochu čisté vody a vylili ji na místa, kde plevel začíná růst. Nezáleží na tom, zda zrovna svítí slunce či nikoliv. Proces můžete opakovat každý den, dokud plevel boj nevzdá. Pro lepší efekt použijte větší množství horké vody, ale dejte si pozor, abyste nezasáhli rostliny, které pěstujete. Vroucí voda by jim mohla ublížit také.

Zlikvidujte plevel pomocí octa

Pokud se vám plevel nepodaří vyhubit pomocí vroucí vody, vyzkoušejte octový roztok. Ocet se řadí mezi nejlepší likvidátory mladého plevele s ještě nezralými kořínky. Použijte ocet s vysokou koncentrací kyseliny octové. Smíchejte ocet s vodou v poměru jedna ku jedné. Do octové vody přidejte trochu nastrouhaného mýdla a jednu polévkovou lžíci jedlé sody. Roztok důsledně promíchejte a nalijte do rozprašovače. Následně s ním postříkejte plevel.

Dejte si pozor, abyste nezasáhli i rostliny, které pěstujete, protože by mohl zlikvidovat i je. Roztok používejte s ohledem na počasí. Největší účinek má, když je několik dní sucho a neprší. Opakujte několikrát, dokud plevel neuhyne. Mějte na paměti, že ocet je kyselý, takže může snížit pH půdy, proto byste jej neměli používat denně. Přečtěte si také: Letošní úrodu rajčat mohou ohrozit bílé skvrny na listech, které se objevují brzy po přesazení.

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve