Přesazovat můžete i v létě, ale má to svá jasná pravidla

 Zahrada 
02. srpna 2018 09:04 / Marcela Plachá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Sázet a přesazovat je možné prakticky kdykoliv Pixabay
Přesazování rostlin v létě nemusí být tabu. Ať už jde o pokojové rostliny, nebo ty venkovní. I ty nejpomaleji rostoucí rostliny je potřeba čas od času přesadit do nového substrátu a většího květináče. Ideálně na jaře. Pokud jste to na jaře nezvládli a do podzimu to prostě nepočká, přesaďte rostlinu i v horkém létě. Překvapí vás, že to zvládne. Ovšem musíte jí pomoct.

U pokojových rostlin snadno poznáte, kdy je nutné je přesadit. Samozřejmostí je přesazení rostliny, kterou jste si přinesli z obchodu v lehkém rašelinovém substrátu. Dále je nutné přesadit rostliny, které evidentně trpí a chátrají. U běžných rostlin je třeba jim dopřát větší květináč s kvalitní hlínou a hnojivem minimálně jednou za dva roky.

Úskalí letního přesazování

Zatímco na jaře zvládají rostliny nový obal víceméně bez potíží, v létě musíte být velmi pečliví. Nezbytné je dát rostlině kvalitní zahradnický substrát. Na trhu je bohatý výběr. Nový květináč zvolte jen o trochu větší. Bezprostředně po přesazení rostlinu zalijte a dejte na stinné místo. Není důležité, zda má ráda slunce. Po přesazení by jí mohlo ublížit. Výjimkou jsou kaktusy, které pár dní po přesazení nezalévejte, aby se zahojila poškození, která jste způsobili přesazováním.

Po přesazení rostliny zhruba 6 týdnů nepřihnojujte. Každý den však rostlinu zalévejte, ale nepřelévejte. Vždy si počkejte na proschnutí substrátu. Rozhodně s rostlinou nehýbejte a dejte jí dostatek času. Pokud jí začnou některé listy uvadat, otrhejte je a případně i zkraťte šlahouny. Rostlina potřebuje věnovat energii hlavně kořenům. Zaštípnutí a letní sestřih jí prospěje. Správnou techniku přesazování pokojových rostlin jsme popsali zde

Příprava venkovního stěhování

Drtivá většina zahradníků vám řekne, že v létě se nic přesazovat nesmí. Naprosto zakázané je přesazování rostlin, které jsou právě v rozpuku. Občas se ale letnímu přesazování nevyhne snad žádný zahrádkář. Pokud skutečně „musíte“ přesadit již vzrostlé rostliny, dodržujte alespoň některá pravidla. Snažte se zasahovat do života rostlin mimo tropická vedra. Ideálně je přemisťujte večer. Jámu si vykopejte několik dní předem. Po několika dnech ji naplňte kompostem, sešlápněte a prolijte. Jáma, do které rostlinu přesadíte, musí být dostatečně prostorná, aby se kořínky neohýbaly. 

Přesazování stromku nebo keře

 U přesazovaného keře svažte větve k sobě, případně je i zkraťte. Kolem kmínku rýčem obryjte dostatečně velký kruh. Kořenový bal obryjte kolem dokola a následně ho ostrým rýčem ze všech stran i zespodu uvolněte. Kolem dokola odřízněte kořeny, které již nelze vykopat. Rostlinu (stromek, keř) i s kořenovým balem přemístěte do nové, předem přichystané jámy. Pokud se zemina z balu uvolní, nic není ztraceno – rostliny mají ohromnou vitalitu a pokud o ně dobře pečujete, zvládnou i nešikovné přemisťování. 

Další péče

V létě je obzvlášť nutné přesazenou rostlinu minimálně měsíc každý den zalévat. Ovšem ne ji podmáčet! Usychající listy otrhávejte, rostlina je pochopitelně v šoku. Pokud je to možné, nenechávejte ji na přímém slunci. U pokojové rostliny je to snadné. U venkovních rostlin je dobré jim na pár dní či týdnů propůjčit slunečník. Jakmile se rostlina vzchopí, přidejte jí do zálivky nějaké vhodné hnojivo. A zkuste ji alespoň pár let už nikam nepřemisťovat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve