Kapusta, kadeřávek nebo černý kořen. Tuto zeleninu můžete pěstovat i v mrazech

 Zahrada 
30. prosince 2021 08:37 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Během zimy je potřeba doplňovat vitaminy Pixabay
I v zimě si můžete dopřát čerstvou zeleninu ze zahrádky. Stačí jen vědět, které druhy můžete pěstovat i během mrazů.

Existují druhy zeleniny, které vydrží venku i ve chvíli, kdy půdu pokryje sníh a mráz. Růžičková kapusta, kadeřávek, pórek a černý kořen. Poradíme vám, jak je pěstovat.

Růžičková kapusta

Někdo ji miluje, někdo ji doslova nemůže ani cítit. Růžičková kapusta má totiž typickou vůni i chuť. Jde o zeleninu, která vyrůstá na vysokém stonku, takže ji můžete pohodlně sklízet i ve chvíli, kdy je půda pod sněhem. Růžičkovou kapustu můžete mít na záhonu přes celou zimu, dokonce vydrží velký mráz s teplotou do –15 °C a díky němu je chutnější. Během zimy nepotřebuje žádnou zvláštní péči, stačí ji přivázat k opoře, aby ji neponičil vítr a sníh. Co se týká výživové hodnoty, pak kapustičky obsahují spoustu vitaminů a mají vysoký obsah bílkovin. 

Kadeřávek 

Kadeřávek je další z druhů kapusty, na kterém si můžete pochutnat i během zimy. Jeho šťavnaté listy lze sklízet až do jara, takže budete mít celou dobu zásobárnu čerstvých vitaminů. Nejčastěji se můžete setkat se dvěma druhy - kadeřávkem pravým a sibiřským. Listy trhejte vždy postupně, nejlépe po prvních mrazech, kdy dostanou skvělou chuť. Listy pravého kadeřávku odřezávejte zhruba od poloviny zimy, sibiřského průběžně koncem zimy. Rostlinu můžete přivázat k opoře, aby ji během zimy neskolil vítr či sníh. 

Pórek

Pórek chutí připomíná nejčastěji cibuli, avšak chuťově není tak štiplavý. U nás se nejčastěji pěstuje pórek letní a zimní. Právě tento druh si zasaďte na zimu. Je kratší než jeho letní varianta, silnější a průměr vyběleného stvolu přesahuje šest centimetrů. Snese i teploty okolo –15 °C. Abyste jej snadněji dostali ze země, je potřeba rostlinu zakrýt tenkou vrstvou suchého listí nebo slámy. Pórek má antibakteriální, antivirové a antiseptické schopnosti. Dá se zapékat, dusit a grilovat, je to chutná příloha například k masu a rybám.

Černý kořen

Černý kořen je hodně opomíjená zelenina, která má skvělou chuť připomínající hrášek, má hodně vitaminů a jen málo kalorií. Lze jej konzumovat syrový v zeleninových salátech nebo pomazánkách, můžete jej také vařit, dusit či smažit. Kůru je potřeba před úpravou oloupat. Pěstování kořene je snadné. Stačí jej zjara nebo v létě zasít a druhým rokem si na něm můžete pochutnat.

Zdroj: seedsnow.com, gardenandhappy.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008