První sněženky už vystrčily svoje bílé hlavičky. Pokud se chcete příští rok těšit z více kvítků, poradíme vám, jak je namnožit

 Zahrada 
23. února 2022 12:58 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sněženky se dokáží prodrat i přes sníh Depositphotos
První sněženky už vystrčily svoje bílé hlavičky a značí, že jaro je tu. Chcete se však příští rok těšit z ještě více kvítků? Poradíme vám, jak je namnožit.

Sněženkám se ne nadarmo říká, že jsou poslové jara. Jde totiž o jedny z prvních kvítků, které se dokáží prodrat i přes sněhovou pokrývku. Po nich se přidají modřence a další cibuloviny, až nakonec vykvete celá zahrada. A zrovna sněženky si můžete dle libosti namnožit.

Pro líné zahradníky

Sněženky jsou jedny z nejodolnějších zahradních cibulovin. K tomu, aby kvetly, jim stačí málo. Milují vlhká místa pod keři, ale v podstatě jsou schopné růst prakticky všude. Zkrátka a jednoduše je to ideální květina pro líné zahradníky.

Jak se množí

Sněženka se dokáže sama vysemenit a rozrůst se do šířky. V případě, že netoužíte po jejím kontrolovaném pěstování, nechejte květům "volnou" ruku, ať si dělají samy, co chtějí. A péči jim nemusíte věnovat ani po odkvětu. Jakmile přijde její čas, listy zežloutnou, seschnou, cibule se zatáhne a po květině není na trávníku po většinu roku ani památka. A nemusíte mít ani obavu, že byste kvítkům ublížili sečením. 

Řízené rozrůstání

Chcete-li si na nějaké místo v zahradě úmyslně vysadit sněženky, máte dvě možnosti. První z nich je množení pomocí semínek, která jsou uložena v tobolkách. Nechejte je dozrát a poté semínka vyberte a vysejte na vámi zvolené místo. Druhá možnost je ta, že z půdy vyrýpnete trs, který rozdělíte na menší, které pak zasadíte do stejné hloubky. A již příští sezonu se můžete těšit pohledem na jejich krásu. 

Jsou chráněné

A pozor na jednu věc. Sněženky patří mezi ohrožené druhy a jsou zákonem chráněné. Proto je ve volné přírodě nikdy nevykopávejte ani nesbírejte. Navíc kvítky obsahují alkaloidy a jsou tedy jedovaté. Na jaké další jedovaté květiny můžete v přírodě během jara narazit se dočtete zde.

Zdroj: zahradnickakucharka.cz, gardenersworld.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod