Nastává čas začít s ochranou ovocných stromů a keřů pomocí postřiků. Nepouštějte se do toho, pokud prší nebo fouká silný vítr

 Zahrada 
22. února 2022 09:15 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Škůdcům nahrála mírná zima Pixabay
Na jaře se probouzí nejenom příroda, ale také škůdci ovocných stromů. Proto je ideální čas na ně zaútočit pomocí postřiků.

Svilušky, mera jabloňová, květopas jabloňový, kadeřavost, mšice, obaleč, vlnovník nebo pilatka švestková. To jsou jedny z nejnebezpečnějších škůdců, kteří vám mohou zlikvidovat naprosto celou úrodu. Navíc, vzhledem k mírné zimě tito škůdci neměli problém přezimovat. Je tedy důležité začít včas s ochranou všech ovocných stromů a keřů.

Rozhoduje nejenom teplota

Vhodné teploty pro postřik by měly být v rozmezí 7 až 15 °C. To ale není jediný faktor, kterým byste se měli řídit. Postřik je potřeba aplikovat nejpozději do stadia zeleného poupěte, u peckovin a bobulovin ideálně ve stadiu rašení pupenů a u jádrovin až do náznaků poupěte. Dřeviny také nikdy nestříkejte, pokud venku prší nebo fouká silný vítr, protože jinak hrozí smytí postřiku.

Nezapomeňte na kmen

Postřik vždy nanášejte na celou dřevinu, nikdy se nezaměřujte pouze na jednu její část. Velkou pozornost byste měli věnovat především kmeni a patě dřeviny. Právě v těchto místech nejčastěji zazimovávají různí škůdci. Proto je dobré postřikem strom či keř doslova celý obalit.

Olejová báze

K nejkvalitnějším postřikům patří ty na olejové bázi, které škůdce obalí tenkou vrstvou a tím pádem jim zabrání dýchat. Jeho nevýhodou je, že se nesmí provádět v době, kdy lze ještě očekávat mrazy. Olejový přípravek sice škůdce likviduje, ale v době mrazu zároveň poškozuje samotnou dřevinu. Kromě koupených přípravků proti škůdcům ovocných dřevin si můžeme připravit i vlastní postřiky. Pár tipů najdete zde.

Zdroj: abecedazahrady.dama.cz, ceskestavby.cz

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod