Duben je ideálním časem pro založení nového trávníku. Výběr správného osiva a příprava půdy jsou dva důležité kroky

 Zahrada 
12. dubna 2022 17:39 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Trávu je potřeba vysít nyní v dubnu, než přijdou letní vedra a sucho Depositphotos
Pokud jste minulý rok na podzim nestihli založit nový trávník, pak se do toho pusťte ideálně teď v dubnu. V pozdějších měsících už byste riskovali, že se z důvodu vyšších teplot a nízké vlhkosti semínka trávy nestihnou dostatečně uchytit a trávník nebude tak pěkný. V tomto článku vám proto poradíme, jak postupovat při zakládání nového trávníku a čemu se vyvarovat.

Po bohatém a sytě zeleném trávníku touží jistě každý. Abyste ho však docílili, je potřeba respektovat mnoho kroků správného výsevu, které ovlivňují kvalitu budoucího trávníku. Jeden z nejdůležitějších faktorů je vhodná doba pro založení trávníku, neboť jen tehdy se semínka trávy stihnout správně uchytit. Zasévat můžete buď na podzim nebo na jaře. Oba dva termíny mají své pro a proti. 

Jarní a podzimní zakládání trávníku

Obvykle se tráva zasívá z kraje podzimu, kdy je půda dobře prohřátá a semínka se rychle uchytí a vyklíčí. Navíc bude mít tráva přes zimu dostatek času na zesílení, než se po ní začne šlapat. Jestliže jste ale na podzim trávu nestihli zasít, nic se neděje. Udělejte to nyní v dubnu, kdy bude mít travní osivo ještě dostatek času zakořenit, než přijdou letní vedra a sucho. Při jarním výsevu trávy však dbejte na pravidelnou a bohatou zálivku. V opačném případě bude trávník řídký a i v budoucnu se vám s ním bude špatně pracovat.

Proč je výběr travního osiva tak důležitý

Kvalita trávníku je samozřejmě z velké části dána kvalitou osiva, které si zakoupíte. Mezi nejpoužívanější travní směsi se řadí golfová směs, rekreační směs nebo stínová směs. Všechny zmíněné travní směsi jsou pro reprezentativní trávníky, které budou více či méně zatěžovány. Dbejte také na to, abyste kupovali travní osivo od certifikovaných prodejců, díky čemuž máte jistotu, že směs bude obsahovat jen vybraná semena trav s vysokou klíčivostí. Dále jsou na výběr travní směsi pro méně reprezentativní trávníky, což bývá například kolem chat nebo parků. V tomto případě můžete zvolit travní směsi s příměsí plevele.

Jak připravit půdu přes výsevem

Než zasejete semínka trávy, je potřeba připravit půdu tak, aby se vám tráva co nejlépe uchytila. K tomu vám poslouží buď vertikutátor nebo například ruční rotační provzdušňovač trávníků. Tímto způsobem odstraňte travní plsť, mechové porosty a jiný plevel. Zároveň půdu do hloubky několika centimetrů provzdušníte a nakypříte. Můžete půdu ještě vyživit hnojivem či kompostem, aby byla více úrodná a tráva se lépe uchytila. To je potřeba zejména v případě, kdy zakoupené travní osivo neobsahuje žádné hnojivo. 

Zasetí travního osiva

Jakmile budete mít dle výše uvedeného půdu správně připravenou, provzdušněnou a zbavenou veškerého plevele, můžete se pustit do samotného zasívání osiva. Řiďte se pokyny na obale travního osiva, neboť každý výrobce to může mít jinak. Rozhodně však osivem nešetřete a nesnažte se pokrýt více plochy, než je uvedeno na obale. Trávník byste mohli mít totiž velmi chudý a stejně byste museli dosívat. 

Poslední kroky po zasetí

Zasetou trávu je vhodné ještě lehce zahrabat respektive posypat úrodnou rašelinou nebo jinou velmi kvalitní půdou. Semínka by se vám měla lépe uchytit a navíc je vítr neodfoukne. Stejně tak se doporučuje, abyste v úplně nakonec celou osetou zem přejeli válcem nebo jinak udusali. Ve finále čerstvě založený trávník pořádně zalijte, ne ale proudem, který by semínka odplavil.

Zdroj: greenviewfertilizer.com, pennington.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008