Využijte teplejší jarní počasí k rychlejšímu startu zahrádkářské sezony
Začít můžete kontrolou nářadí a technického vybavení zahrady. Naostřit, naolejovat, seřídit, případně dokoupit vše potřebné.
Včasný výsev urychlí sběr
Pokud už není půda promrzlá a teploty se začnou šplhat lehce přes nulu, je na čase zavítat do obchodu pro semínka kořenové zeleniny. Výsev mrkve a kořenové petržele je v tomto období ideální, protože tyto druhy klíčí velmi dlouho a brzkým výsevem získá pěstitel pár týdnů náskok. Pokud máte naopak v záhonech mrkev od podzimu, je vhodný čas pro její překrytí netkanou textilií, a to zejména ještě v období, kdy v noci klesají teploty pod nulu.
Předpěstování zeleniny
Začínáme také s předpěstováním zeleninových paprik, a to ve specializovaném a hlavně kvalitním výsevním substrátu nebo agroperlitu, jak uvádí například zahradkarskaporadna.cz. Odtud poputují rostlinky pěkně po jedné do sadbovačů či kontejnerků. Můžete se pustit také do výsevu rajčat nebo cibule. Rovnou ven, nejlépe do studeného pařeniště, pak mohou putovat semínka ředkviček, které jsou pro toto počasí doslova stvořené. V růstu je nezastaví ani případný mráz. Takto brzy vypěstované plody jsou navíc plné vitaminů a minerálních látek.
Prořez ovocných stromů
Svou pozornost si zaslouží také stromy, u kterých lze začít s prořezem už dokonce koncem února. Ten se týká zejména větví ovocných stromů, které jsou nemocné, poškozené nebo brání růstu dalších částí. V průběhu března se můžete pustit také do prořezávání vinné révy, což je dle ireceptar.cz potřeba udělat ještě v období vegetačního klidu.
Starší stromy, které plodí peckoviny, je možné už v těchto dnech začít roubovat. Je však potřeba dbát na to, aby se na kmenech stromů netvořila ledová námraza. Pokud panuje suché počasí, důkladně zalijte jehličnany a stálezelené listnáče. Čtěte také: S vyséváním zeleniny nemusíte čekat, pořiďte si pařeniště.
Zdroj: zahradkarskaporadna.cz, ireceptar.cz.