Péče o trvalky, střih živých plotů i keřů a další kroky, na které by zahrádkáři na jaře neměli zapomenout

 Zahrada 
07. března 2022 09:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ještě než začnete s výsadbou, je potřeba zahradu náležitě připravit Depositphotos
Už je to tady. Nastává období jarního úklidu zahrady. Na co byste neměli zapomenout?

I když poslední dny tomu teploty zrovna neodpovídají, v kalendáři je jasné, že se kvapem blíží jaro. A to pro zahrádkáře znamená, že budou moct opět vzít do rukou své oblíbené nástroje a vyrazit na záhony, kde budou pečovat o sazeničky, keře a stromy. Ještě než se tak stane, je potřeba dát zahradu po zimě do pořádku.

Péče o trvalky

Pokud jste se nestihli o své trvalky postarat ještě před zimou, nevadí. Pokud nejsou napadené škůdci nebo houbovými onemocněními, pak nadzemní části slouží jako ochrana před mrazy zvláště v období, kdy není sníh. Navíc neostříhaný trvalkový porost poskytuje během zimy úkryt pro celou řadu užitečných živočichů, semeníky rostlin zase potravu pro ptáky během zimy. 

Střih živých plotů a keřů

K typickým jarním činnostem patří stříhání stromů a živých plotů. V předjaří se stříhají především opadavé druhy, později na jaře pak i neopadavé. Důležitým kritériem při úpravě živých plotů je sestříhání jejich boků mírně šikmo tak, aby vršek plotu byl o něco užší než základna. Díky tomuto střihu zajistíte dostatečný přístup světla i ke spodním částem plotu. Stříhání provádějte vždy ostrými nůžkami, aby se rány co nejrychleji zahojily. Nezapomeňte také na bobuloviny, jako je rybíz, angrešt, josta nebo borůvky či maliník. 

Omlaďte stromy

U stromů je potřeba udělat udržovací řez s cílem prosvětlit korunu. U starých stromů se pak pomocí zmlazovacího řezu snažte odstranit přestárlé větve a podnítit strom k tvorbě nových, ze kterých pak znovu zapěstujete korunu. Pozor si dejte hlavně na ponechané pahýly, u kterých později dojde k jejich postupnému odumření, protože jsou ideální místem pro dřevokazné houby. Jak je zlikvidovat se dočtete zde.

Prohrábněte trávník

Ze záhonů odstraňte také pučící plevel a zbytky rostlin odstraňte hráběmi. Hráběmi pošimrejte i váš trávník. Odstraňte také chvojí, příp. jinou ochranu před mrazy a zimním vlhkem.

Co s biologickým odpadem

Ostříhané trvalky, seřezané větve i nečistoty z trávníků - to vše můžete biologicky zlikvidovat. Velkou část můžete využít do kompostérů, díky čemuž si zajistíte skvělé hnojivo na další sezonu. Dřevnaté části dejte do drtiče a štěpky pak lze použít na podpal nebo místo mulčovací kůry. Ostříhané větvičky můžete využít i pro rozmnožování některých okrasných dřevin. V předjaří a časně na jaře se k tomu účelu používají dřevité řízky. Odumřelé nadzemní části trvalek můžete zase využít  při doplňování obsahu vyvýšených zeleninových záhonů, travní drny zase poslouží ke srovnání terénu. 

Zdroj: magazinzahrada.cz, provenwinners.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum