Pěstujte jahody na slámě, je to pro ně velmi prospěšné. Dodržte několik zásad a budete mít mnoho sladkých plodů

 Zahrada 
10. dubna 2022 16:49 / Ema Maxová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Není nad jahodu českou a nejlépe čerstvě utrženou Depositphotos
Vlastní voňavé a sladké jahody si přeje snad každý zahrádkář. Lze je navíc pěstovat nejen na záhonku, ale třeba i v paneláku na balkoně nebo v květináči na okenním parapetu. Pokud ale chcete mít opravdu bohatou úrodu, je třeba dodržet několik zásad.

Odborníci na pěstování jahod v prvé řadě radí pořídit si certifikovaný výsadbový materiál, který zaručuje pravost odrůdy, kvalitu a absenci virových onemocnění. Pokud si totiž donesete domů sazenice jahodníku z trhu zabalené v novinovém papíru, může se stát, že pěkné plody zkrátka nevypěstujete. Výběr kvalitní sazenice je ale jen jedním předpokladem dobré úrody.

Vlhko i sucho zároveň

Jahody potřebují zároveň vlhko i sucho. Rostliny je nutné zalévat, ale plody by měly být proti vlhku chráněny. Doporučujeme proto jahodníky obložit přibližně 5 centimetrů vysokou vrstvou slámy. Když prší, vláha se dostane ke kořenům, ale na plody nestříká bláto. Jahody díky tomu nejsou špinavé a co je důležitější, nenapadají je plísně.

Pryč s plevelem

Není radno podcenit ani přípravu půdy a minerální hnojení před výsadbou. Záhon musí být nakypřený do hloubky asi 25 centimetrů a zbavený všech vytrvalých plevelů. Protože jahodník výborně roste na slabě kyselých půdách, je vhodné při přípravě půdy zapravit zahradnický substrát – na 10 m2 asi 75 litrů substrátu, použít lze i čistou rašelinu.

Spolu se substrátem doplňte do půdy potřebné živiny, nejlépe NPK (300 g/10 m2) nebo Cererit (500 g/10 m2). Použít můžete i speciální granulovaná hnojiva, která se aplikují do jamky přímo při výsadbě sazenic.

Jarní výsadba

Při jarní výsadbě je nejlepší použít zakořenělé sazenice jahodníku předpěstované v různých typech sadbovačů nebo květináčů. Vysazujte do jamky hluboké 10 až 15 cm tak, aby srdéčko bylo nad úrovní terénu, nesmí být takzvaně utopené. Zeminu kolem sazeničky umáčkněte, aby byl kořenový systém pevně spojen s okolní půdou.

Můžete vysazovat do řádků, dvouřádků s různou roztečí, trojsponu v řádcích nebo do záhonu bez uliček v meziřadí. Každá rostlina potřebuje kolem sebe prostor 35 x 35 cm.

Proč sláma?

Velice prospěšné pro rostliny jahod je již zmíněné pěstování na slámě. Je to způsob pěstování velice přirozený a výhodný pro rostliny i pro půdu. V době květu na záhon mezi rostliny jahodníku nasypejte slámový mulč v tenké vrstvě. Sláma plní stejnou funkci jako fólie, na rozdíl od ní se však do půdy dostane organická hmota, ze které se vytvoří humus. Zahrádkáři často jahody pěstují na černé fólii. I v tomto případě je vhodné jahodníky podložit slámou nebo třeba mulčovací kůrou. Fólii neudržíte nikdy čistou, a když prší, je to podobné, jako když ji nepoužíváte.

Výhodou folií či netkaných textilií je nízké zaplevelení záhonu a malá náročnost na údržbu jahodiště, naopak hrozí přemnožení škůdců (mravenci, svilušky, hraboši) a vysoké teploty na povrchu fólií v letních měsících, které snižují životnost rostlin a odolnost proti houbovým chorobám. 

Hnojivo s obsahem draslíku

Jak již bylo zmíněno, jahody potřebují dostatek vláhy. Proto pokud neprší, je třeba je pravidelně zalévat a přihnojovat. Nejvhodnější jsou hnojiva s obsahem draslíku. V obchodech bývají označena názvem plod a květ. Jahody by se měli přihnojovat alespoň do konce sklizně. Jahodník totiž už v srpnu zakládá pupeny a květy na další rok.

Jak vybrat vhodnou odrůdu

Každá odrůda jahodníku má svou typickou charakteristiku v chuti plodů. Na světě jsou stovky dobrých odrůd. V přehledu jsou uvedeny u nás nejpěstovanější odrůdy s nejlepšími chuťovými vlastnostmi, celkově se v České republice pěstuje asi pět desítek odrůd. Pokud se rozhodnete pěstovat jahodníky v závěsných květináčích a truhlících na pergolách, balkonech nebo okenních parapetech, zvolte stáleplodící a převislé odrůdy, které přinášejí sklizeň jahod celoročně. Vyžadují mírné zastínění, aby nedošlo k přehřátí kořenového systému, a pravidelnější přihnojování během vegetace.

Velkoplodé zrající v červnu

  • Karmen – česká odrůda s velkými plody taštičkovitého tvaru, tmavě červené, lesklé barvy. Dužnina je tmavě červená, šťavnatá s dutinkou. Chuť je velmi sladká a aromatická po lesních jahodách. Odrůda má velkou plodnost a je odolná vůči chorobám. Je jednou z nejchutnějších odrůd.
  • Korona – holandská odrůda, plod je středně velký, protáhlý, lesklý, tmavě červený. Dužnina je plně červená, pevná a šťavnatá. Chuť je jemně navinulá, aromatická, velice příjemná. Odrůda má velkou plodnost a je odolná vůči chorobám.
  • Senga Sengana – oblíbená starší německá odrůda, dobré chuti se středními plody, tmavě červené, lesklé barvy. Dužnina je středně pevná, šťavnatá. Chuť je kořeněná, sladce navinulá a aromatická. Plodnost je velká, je náchylná na plíseň šedou pouze v deštivém počasí.
  • Sonata – nová holandská odrůda, velké, těžké, lesklé plody pravidelně krátce kuželovitého tvaru, světle červené barvy. Chuť je výrazně sladká, šťavnatá, velice lahodná. Odolnost vůči houbovým chorobám je střední.
  • Darselect – francouzská odrůda, krásné velké plody, světle červené barvy, výrazně sladké. Plody mají atraktivní vzhled i chuť. Plod je pevný a šťavnatý. Odolnost proti chorobám vysoká. Plodnost je velká.
  • Rumba – nová holandská odrůda, plody jsou velké, plně červené a lesklé, pravidelně kuželovité, velice atraktivního vzhledu. Dozrávají velmi raně a jsou sladké. Výhodou je vysoká odolnost na všechny známé houbové choroby.

Velkoplodé zrající celoročně

  • Selva – kalifornská, velkoplodá stáleplodící odrůda. Je nenáročná na pěstování a ze všech stáleplodících odrůd roste v ČR nejlépe, velmi vitálně jako odrůdy plodící pouze jednou. Plodí v červnu a pak zase od konce července a plně až do října. Všechny plody jsou středně velké až velké, velmi chutné.

Velkoplodé převislé zrající celoročně

  • Mara de Bois – francouzská odrůda silně odnožující a plodící na odnožích v roce jejich vytvoření. Plody jsou středně velké, plně červené. Chuť je výborná, středně sladká a jemná.

Zdroj: planterspost.com, strawberryplants.org, gardeningknowhow.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod