Zajistěte si vysokou úrodu rajčat, vypěstujte si je ze semínek. Máte nejvyšší čas, únor je totiž ideální doba

 Zahrada 
27. února 2022 07:52 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rajčata patří k nejoblíbenější zelenině Depositphotos
Abyste se letos dočkali bohaté úrody rajčat, je lepší si je sami vypiplat. A to doslova od semínka. Únor je ideální doba na jejich výsadbu.

Rajčata jsou úžasná zelenina, která nechybí snad v žádném salátu. Stejně tak tvoří základ celé řady omáček a nebýt jich, neexistovala by ani taková pochutina, kterou milují i děti - kečup. Pokud se už i vy nemůžete dočkat, až se vám na zahrádce začnou červenat šťavnaté červené plody, je třeba začít pilně pracovat již teď v únoru. 

Zvyšte odolnost semen

Nejlepší způsob, jak si zajistit dostatečně silné rostliny, je vypěstovat si je ze semínek. Chcete-li, aby neměla problém s klíčením, pak si je předem namočte. Nejlépe do bylinkového nálevu, který pomůže zvýšit jejich odolnost. Například heřmánkový rostliny ochrání před patogeny bakteriálního a houbového původu, přesličkový zase díky vysokému obsahu křemíku posiluje klíčící rostlinky. Klidně nakombinujte obě bylinky. Udělejte si z nich výluh a tím přelijte osivo. Ale jen do takové výšky, aby nebylo zcela ponořeno, jinak by nemohlo dýchat. Semínka nechejte namáčet několik hodin až den.

Jak urychlit klíčení

Rajčata pro svůj růst potřebují správné prostředí. Proto jim zajistěte vhodný výsevní substrát, který by se měl skládat z listovky a perlitu. Pro předpěstování si vyberte vhodnou pěstební nádobu, například malé kelímky od jogurtů, ale ze začátku postačí i obal od vajíček, do něhož můžete semínka zasadit. Využít lze také ruličky od toaletního papíru, z nichž se dá snadno udělat pěstební květináč. Jak na to, se dočtete zde. Počítejte s tím, že je budete během toho, než je dáte ven, ještě několikrát přesazovat. Semínka pak dejte na teplé a světlé místo. Rychlého klíčení se dočkáte při okolní teplotě okolo 25 °C. Takže povrch kelímků můžete ještě přikrýt fólií. 

Aby se nevytahovaly

Jakmile rostlinky vyklíčí, přeneste je do místnosti s teplotou 15 až 20 °C. Ale i nadále jim zajišťujte dostatečný přísun světla. Jinak budou slabé a vytáhnou se. Zapomenout nesmíte ani na pravidelné zalévání. Jeho intenzita by měla být taková, aby byl substrát neustále mírně vlhký. Jednou za týden nebo dva můžete do zálivky přimíchat hnojivo pro podporu růstu. Jakmile rostlinky povyrostou, přesaďte je do větších kelímků nebo sadbových květináčů.

Předčasné květy odstraňte

Během dubna, kdy budou sazenice dostatečně silné, je můžete přesadit do větších nádob a umístit do skleníku. Důležité je, aby již venku nemrzlo. Rychlost růstu můžete regulovat s pomocí teploty,  což je ideální, protože není dobré, aby sazenička před květnovou výsadbou nasazovala na květ. Pokud by přeci jen k tomu došlo, květy raději odstraňte. Rostlina by se totiž po výsadbě měla soustředit na zakořenění a růst, a pokud by nasadila na květ, zbytečně by ji to oslabovalo.

Zdroj: gardeners.com, gaardenerspath.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve