Krev z masa či voda z vařených vajec mohou posloužit pokojovkám. Doslova pookřejí

 Zahrada 
24. února 2022 10:00 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Rostliny budou po hnojivech z kuchyňského odpadu růst jako divé Depositphotos
V kuchyni vzniká hodně odpadu, který zbytečně přijde na zmar. Přitom se dá skvěle využít k pěstování rostlin. Vaše pokojovky tento odpad doslova nakopne.

Je škoda se veškerého odpadu, který vám vznikne při vaření, zbavit tím, že ho vyhodíte nebo spláchnete do dřezu. Až se dozvíte, jak některé maličkosti dokáží podpořit růst a krásu vašich pokojovek, možná už budete k tomuto odpadu příště přistupovat úplně jinak.

Voda z vařených vajec

Vajíčka čas od času vaří asi každý. Jenže mnozí lidé poté vodu, ve které si vejce připravují, vylijí bez rozmyslu do dřezu. Už to nedělejte. Je totiž plná vápníku, který má velmi pozitivní vliv na rostliny. Vápník a další minerály ze skořápek udržují hodnoty pH (kyselosti) zeminy v rovnováze a rostliny jsou schopné absorbovat mnoho živin, takže pak lépe a rychleji rostou. Vodu z vajec nechejte vychladnout a pužijte jako klasickou zálivku. Vodu také můžete přelít do rozprašovače a občas jí pokropit listy.

Rostlinu, která trpí nedostatkem vápníku, poznáte.snadno. Má totiž zaschlé konce listů a také se na listech objevují hnědé skvrny. Pokud vodu z vařených vajec použijete na sazeničky, budou odolnější vůči různým škůdcům.

Čočková voda, lahůdka pro palmy

Nejen voda z vařených vajec může být prospěšná vašim pokojovkám. K zahození není ani voda z rýže, brambor nebo čočky. Tedy pouze za předpokladu, že tyto suroviny vaříte v nesolené vodě. Ta by totiž vašim rostlinám moc neprospěla. A jak s takovou vodou naložit? Voda z brambor je skvělou výživou pro africké fialky, rýžovou vodu zase uvítá myrta nebo kalanchoe. A pokud máte doma palmy, dopřejte jim vodu z čočky.

I krev z masa pokojovky ocení

Možná to zní krvelačně, ale krev z masa opravdu může vašim pokojovkám výrazně prospět. Budou po ní krásnější. Krev obahuje hodně minerálů a vitaminů. Pokud ji slijete a naředíte vodou, můžete ji použít jako postřik na listy. Díky této směsi budou listy vašich rostlin daleko výraznější a zářivější.

Starý chleba nastartuje sazenice

Válí se vám doma kus starého chleba a v lednici se krčí okoralý zbytek kvasnic, které jste nestačili spotřebovat? Vytvořte si z těchto ingrediencí skvělé hnojivo, které na jaře využijete pro rychlejší růst sazenic rajčat, paprik, cuket a daších rostlin. Jeho výroba je jednoduchá. Stačí do čtyř litrů vody rozdrobit nebo nalámat kus chleba, přidat droždí (lze použít i půlku lžičky sušeného) a lžíci cukru. Necheje dva až tři dny kvasit. Pak směs přeceďte a nařeďte vodou. Na 100 ml kvasu dejte 0,5 litru vody. Sazenice zalévejte tímto hnojivem tak jednou za jeden až dva týdny.

Banánový nálev dokáže divy

Výborným zdrojem minerálů jsou také banánové slupky. Nechejte je louhovat 24 hodin a pak výluh použijte na zálivku vašich pokojovek. Rostlinám tím zajistíte potřebný draslík, vápník a fosfor. Minerály podpoří vitalitu rostlin a ochrání je před nežádoucími škůdci a chorobami.

Zdroj: magazinzahrada.cz, flourishingplants.com, travelerscoffee.ru.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008