Dopřejte sazenicím rajčat hnojivo z mýdla a jedlé sody. V létě nebudete doslova stíhat sklízet

 Zahrada 
22. dubna 2022 09:48 / Zuzana Procházková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Bohatou úrodu voňavých lahodných rajčat si můžete zajistit už nyní Depositphotos
Rajčata patří k nejčastěji pěstované zelenině na našich zahrádkách. Jejich vůně a chuť se s těmi kupovanými totiž zkrátka nedá srovnat. Pakliže máte aktuálně malé sazeničky, které čekají na vysazení na zahradu, dopřejte jim zázračný životabudič v podobě hnojiva z mýdla a jedlé sody.  V létě pak nebudete stíhat sklízet.

Jedlou sodu se rozhodně vyplatí mít doma. Jedná se totiž o všestranného pomocníka v domácnosti i na zahradě. V poslední době se jedlá soda těší velké popularitě zejména z toho důvodu, že jí lze nahradit mnoho chemických prostředků, což jde ruku v ruce s tlakem na ochranu životního prostředí. Co se týká zahrádkaření, tak je jedlá soda skvělým hnojivem, neboť rostliny vyživí, ochrání před plísňovými chorobami i škůdci. 

Účinky jedlé sody

Jednou z hlavních výhod jedlé sody je ta, že snižuje kyselost půdy. Díky tomu je schopna minimalizovat riziko bujení různých plísňových chorob, což je u rajčat, které jsou plísněmi často napadeny, velmi žádoucí. Kromě toho podporuje růst, a tím urychluje celkový vývoj rajčat. Pro představu, optimální pH hodnota půdy je 6,5. Konkrétně rajčatům vyhovují hodnoty pH od 5,5 do 7. Je tedy zřejmé, že jedlá soda funguje jako přirozený prostředek ke snížení kyselosti půdy a dodání důležitých živin. 

Blahodárné hnojivo z jedlé sody

O hnojivu z jedlé sody by se dalo mluvit jako o životabudiči. Rajčata vám porostou jako nikdy předtím, a navíc je nebudou napadat různé plísně či škůdci. Na samotnou výrobu hnojiva si vystačíte s několika surovinami, které máte běžně doma.

1 polévková lžíce jedlé sody
1 polévková lžíce rostlinného oleje
30 gramů strouhaného mýdla na prádlo s jelenem
5 litrů vody

Postup výroby je velmi jednoduchý. Všechny ingredience smíchejte dohromady a vzniklou směs aplikujte na rostliny za pomocí postřikovačů. Opakujte každé dva týdny a brzy uvidíte rozdíl. 

Hnojivo ze starého pečiva

Budete překvapeni, ale staré pečivo lze zužitkovat i zcela nevšedním způsobem, a to jako hnojivo k rajčatům. Je proto velká škoda jej vyhazovat. A jak takové hnojivo připravíte? Vezměte si kyblík dostatečné velikosti, naplňte jej starým pečivem a zalijte vlažnou vodou tak, aby bylo pečivo pod vodou. Směs nechte jeden týden stát v místnosti, kde je dostatek tepla. Je to z toho důvodu, aby došlo k procesu kvašení. Po týdnu směs nařeďte odstátou vodou v poměru 1:3. Máte hotovo. Takto připraveným hnojivem vyživujte rajčata jednou za dva nebo tři týdny ideálně až do sklizně. 

I jód prosívá rajčatům

Posledním tipem na skvělé hnojivo na rajčata je jód, který máte jistě v lékárničce. Jód je účinný z toho důvodu, že skvěle bojuje proti všem možným chorobám a škůdcům. Využít jej můžete už při výsadbě sazeniček ve formě zálivky. Tu připravíte následovně. Smíchejte 1 kapku jódu se třemi litry odstáté vody pokojové teploty. Zálivku z jódu však můžete používat i během růstu rajčat když zpozorujete, že rostlině onemocněly listy či stonky. Za této situace však upravte poměr, a to dva díly jódu na jeden díl vody. Tento roztok poté naneste přímo na listy vatovou tyčinkou. 

Zdroj: adbz.cz, gardeningknowhow.com, thekitchn.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008