Jak vypěstovat chřest

 Zahrada 
06. května 2017 12:04 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Co byste řekli na šťavnatý doma vypěstovaný chřest? Poradíme, jak na to! Oahufresh
Nic se nevyrovná tomu mít čerstvý chřest z vlastní zahrádky! Bez ohledu na to, jak čerstvě vypadá chřest v supermarketu, tomu vypěstovanému doma se jeho chuť nikdy nevyrovná.

Chřest se liší od většiny druhů zeleniny, které pěstujeme na zahradě. Na rozdíl od rajčat, okurek a paprik, které vysazujeme každý rok, chřest patří mezi trvalky. Od doby, kdy doroste, jej můžeme sklízet každoročně po dobu dvaceti až pětadvaceti let.

Chřest můžeme sázet buď ze semínek nebo z kořenů rostliny, která je rok až dva stará. Většina lidí dává přednost sázení z kořenů. Než nám vyroste ze semínek jedlý výhonek, může trvat i dva až tři roky. Když sadíme z kořenů, můžeme si na nějakých výhoncích pochutnat už druhým rokem. Takové pěstování je i snazší.

Pokud chceme chřest sklízet po dlouhá léta, je důležité pořádně připravit místo, kam ho zasadíme. Do hlíny vmíchejte pořádné množství kompostu. Nejlépe se chřestu bude dařit na místě s dostatkem slunečního světla. Přežije i v částečném stínu, ale lepší pro něj bude slunné místo.

Nejdříve vykopeme díru hlubokou asi 15 centimetrů a širokou asi 20 centimetrů. Mezi jednotlivými kořeny necháme asi půl metrový rozestup. Vložíme kořeny a zasypeme hlínou.

První rok nechte rostliny vyrůst do výšky. Odolejte pokušení utrhnout nějaké malé výhonky. Dejte prostor růstu rostliny a kořenů. Na podzim chřest zastřihněte nad zemí a zasypte na zimu.

Druhým rokem můžete v prvním týdnu, kdy výhonky vyraší, nějaké sklidit, potom ale opět nechte rostlinu růst. Od třetího roku už si můžeme užívat kompletní sklizeň. A potom už každoročně po jarní sklizni necháme chřest dorůst a na podzim opakujeme zazimování.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47