Je čas zkontrolovat zahradní nábytek a připravit ho na další sezonu

 Zahrada 
10. března 2019 16:11 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Připravte nábytek na jaro Shutterstock
Už se nemůžete dočkat, až si po práci sednete na zahradu a budete si vychutnávat zasloužený klid a čerstvý vzduch? S brzkým příchodem jara se vaše přání splní. Buďte na teplé počasí připraveni a zavčasu zkontrolujte a opravte zahradní nábytek.

Nejprve je potřeba pečlivě zkontrolovat každý kus zahradního nábytku a ujistit se, že na něm nejsou nedostatky. Po zimě velmi často můžete narazit na praskliny, trhliny, pokřivení nebo napadení nábytku plísní či nějakým škůdcem nebo dřevokaznou houbou. Opravu rozhodně neodkládejte, jinak může dojít ke zvětšení prasklin a k rozšíření plísní či hub. To by vedlo ke kompletnímu zničení zahradního nábytku.

Roztok chloru

Na dřevokazné houby platí roztok chloru. Pokud došlo během zimy k většímu poškození, konkrétní místo je potřeba vybrousit a ošetřit impregnací a prostředkem proti houbám a plísním. Nutné je také zkontrolovat všechny spoje a šrouby, a v případě potřeby je dotáhnout. Nezapomeňte na kovové části. Právě u nich hrozí riziko koroze. Rez je nutné okamžitě odstranit a místo ošetřit vhodným nátěrem.

Pokud máte veškeré nedostatky opravené, nábytek zbavte všech nečistot a naneste lazuru nebo olej k ošetření dřeva. Jeho vrstva však vlivem vody pomalu slábne, proto by měl být nábytek olejem ošetřován alespoň dvakrát ročně. Pro ochranu nábytku z tropického teaku poslouží speciální prostředky pro dlouhodobou ochranu teakového dřeva a teakový olej pro udržení původního medově hnědého zbarvení. Jak připravit zahradu na jaro, jsme psali zde.

Vlastníte-li zahradní nábytek z mahagonu opatřeného vrstvou speciálního UV laku, který však potřebuje oživit a obnovit vzhled, použijte speciálně navržené údržbové lazury, díky nimž bude nábytek ze dřeva jako nový.

Plastový nábytek

Pokud jste si na zahradu pořídili plastový nábytek, přípravu na jaro budete mít znatelně jednodušší. Nábytek stačí opláchnout, zkontrolovat pevnost a je připraven k posezení.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve