Díky tomuto stromu můžete mít doma skvělé kompoty i osvěžovač prádla
Po uvaření jsou kdoule jedlé a lze z nich připravit skvělé marmelády, kompoty nebo rosoly. Naše babičky je také dříve dávaly do prádla, protože nádherně voněly. Výhodou kdouloně je, že z ní lze vypěstovat keř i stromek a dokonce se z této dřeviny dá vytvarovat i živý plot. Jde o jednu z nejstarších kulturních plodin, jako ovocný strom je známa více než 4 tisíce let. Dnes už jsou ale tyto stromy v českých zahradách vidět jen zřídka. Kdouloň ale zdaleka není jedinou dřevinou, na kterou se pomalu zapomíná. Podobný osud postihl i kalinu, o které jsme psali zde.
Jak kdouloň pěstovat
Nejlepší je kdouloně sázet na podzim, a to od poloviny října do zámrazu. Rozhodnete-li se ale pro výsadbu na jaře, neotálejte a stromy vysaďte co nejdříve. Při jarní výsadbě je nezbytné stromky dobře zalít.
Zasaďte stromek vždy stejně hluboko, jak rostl ve školce. Častou obecnou chybou bývá hlubší podsazení, které pak zpomaluje následný růst a vývoj stromku.
Kdouloně jsou velmi náročné na teplo. V chladném podnebí mohou stromky v zimě namrzat ve dřevě. Velmi nebezpečné jsou holomrazy, které mohou poškodit kořeny, a stromek pak umírá. Náročnost na teplo souvisí též se zdárným vyzráním plodů, jež vyžadují dlouhou vegetační dobu.
Plody – kdoule – se začínají vybarvovat obvykle až začátkem října. Na druhou stranu kdouloně většinou dobře plodí i ve vyšších, chladnějších polohách, pozdě totiž rozkvétají a unikají tak pozdním jarním mrazíkům. Kdouloň obvykle dorůstá výšky 6 až 7 metrů a vytváří nepravidelnou kulovitou nebo rozložitou korunu.
Milluje humózní půdu
Nejlépe se kdouloni daří v humózní půdě dobře zásobené živinami. Naopak nesnáší půdy s vysokým obsahem vápníku, trpí v nich žloutnutím listů – chlorózou. Na výživu má podobné nároky jako jabloň a hrušeň. Co se týká vláhy, není příliš náročná, stačí jí srážky kolem 550 mm.
V prvních letech po výsadbě je nutné výchovným řezem založit kosterní větve, později pouze korunu prosvětlujeme. Pokud možno výhony nezkracujeme, protože kdouloň nejvíce kvete a plodí na koncích výhonů. Vzhledem k tomu, že kdouloň poměrně mělce koření a kořeny jsou citlivé na namrznutí, je dobré na podzim ke kořenům nahrnout zeminu, nebo je pokrýt organickou hmotou. Kdouloň netrpí běžnými chorobami ani škůdci.
Kdoule a jejich vliv na zdraví
Kdoule kromě velkého množství pektinu obsahují vitamin C a skupinu vitaminů B, sacharidy, organické kyseliny, třísloviny a minerální látky, např. zinek, železo, draslík či vápník. V minulosti se plody kdouloně využívaly v lidovém léčitelství proti bolestem v krku, při žaludečních potížích, průjmu, zmírňují také kašel.
To, že má kdoule na střeva stahující a protizánětlivý účinek, je způsobeno dvěma látkami. Pektin je rozpustná vláknina, která zklidňuje střeva a ulehčuje jejich pohyby. Taniny vysušují střevní sliznici a zmírňují její záněty. Pektin v kdoulích pomáhá snižovat také hladinu cholesterolu v krvi.
Recepty z kdoulí
Syrové kdoule se nedají jíst, ale po tepelné úpravě z nich lze vykouzlit hotové dobroty.
Kdoulová zavařenina
Vynikající je například kdoulová zavařenina. Na její přípravu si přichystejte:
- 1 kg kdoulí
- 2 citrony
- 800 g želírovacího cukru 2:1
Nastrouhejte kůru z citronů a vylisujte šťávu. Kdoule neloupejte, ale důkladně otřete papírovou utěrkou. Odstraníte tak chloupky, které jsou na povrchu a hodně by znepříjemnily výslednou chuť. Očištěné plody ovoce nakrájejte na malé kostičky a společně s citronovou kůrou a šťávou vložte do hrnce. Přiklopte pokličkou, přiveďte k varu a vařte do změknutí, asi 10 minut. Poté vsypte želírovací cukr a odklopené za občasného míchání vařte ještě asi 4 minuty. Plňte sklenice a ihned je uzavřete.
Zavařenina je výborná například ke snídani na pečivo, ale v kombinaci s lineckým těstem z ní můžete připravit i lahodný koláč.
Kdoulové želé
Zřejmě nejčastěji lidé z kdoulí připravují lahodné želé. Na jeho výrobu budete potřebovat:
- 1 kg kdoulí
- 1 kg cukru
- oříšky
- mandle
- rozinky
- pomerančovou a citronovou kůru
- pomerančovou a citronovou šťávu
Kdoule omyjeme, rozkrojíme, vyjadřincujeme a nakrájíme na kostky cca 1 × 1 cm. Kdoule dáme do pekáčku a pečeme přikryté na 150 °C do měkka. V hrnci necháme rozpustit cukr krystal, do světlého karamelu vložíme měkké kdoule, trošku strouhané pomerančové a citronové kůry, pomerančovou a citronovou šťávu a na mírném plameni za neustálého míchání svaříme do „povidlové“ konzistence.
Poté přidáme sekané ořechy, mandle a celé rozinky. Hmotu vylijeme na silikonový plát a necháme několik dní vysychat. Poté nakrájíme na kostičky a skladujeme ve vhodné nádobě na suchém místě.
Kuře na kdoulích
Kdoule ale můžete využít i při vaření hlavního jídla. Na přípravu kuřete na kdoulích si nachystejte tyto přísady:
- 2 - 3 kdoule
- 1 kuře
- 1 citron
- 1 cibule
- 2 lžíce medu
- rozmarýn
- sůl, pepř
Troubu předehřejte na 180 °C. Kuře důkladně opláchněte a osušte. Uvnitř i zvenku ho pořádně osolte, opepřete a pomažte medem. Posypte ho najemno nasekaným rozmarýnem, vložte do pekáče a podlijte trochou vody. Kdoule oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na osminky. Přidejte je do pekáče společně s na plátky nakrájeným citronem a na měsíčky pokrájenou cibulí. Přiklopte a pečte, dokud nebude kuře měkké a zlatavé. Podávejte například se šťouchanými brambory.
Kdoulový koláč s medem
Pokud rádi pečete koláče, vyzkoušejte kdoulový. Budete se olizovat za ušima. Připravte si:
- 150 g hladké mouky
- 100 g másla
- 80 g cukru
- 2 kdoule
- 3 vejce
- 4 lžíce medu
- 1 celou vanilku
- 2 lžičky skořice mleté
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- máslo na vymazání formy
- špetku soli
Koláčovou formu vymažte máslem a odložte stranou. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny a poté vmíchejte máslo. Do směsi přidejte oloupané a nadrobno nakrájené kdoule i zbytek surovin a pořádně promíchejte. Těsto vlijte do předem připravené formy a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 40 minut. Podávejte ještě teplé.