Jak správně pečovat o nábytek? Musí být bez šmouh a otisků!

 Dům 
13. července 2017 12:45 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Lesklý nábytek vypadá krásně, ale potřebuje svoji péči! internet
Můžete mít sebevíc krásnější nábytek, ale když se nebude lesknout a budou na něm šmouhy, nikdy to nebude ono! U čistého nábytku vynikne struktura, lesk, barevnost a třeba i kování. Nábytek je z různých materiálů a každý z nich vyžaduje údržbu.

Lakovaný nábytek s vysokým leskem je drahý kvůli tomu, že je pracná technologie jeho výroby. Lak se totiž nanáší v několika vrstvách. Přestože je krásný a v módě, může to být i zrádné. Prozradí totiž každý otisk a je choulostivý i na jakýkoliv škrábanec. Stopu zanechá příbor, roh židle, zvířecí drápek k dětská hračka.

Nejlepší péči o lakovaný nábytek obstaráte pomocí prachovky. K mokrému čištění poslouží speciální čisticí přípravy, které zaručí, že se nenatropí více škody než užitku. Pokud prostředky nemáte, šmouhy otřete jen mokrým hadříkem namočeným ve vlažné vodě. Potom stačí mokrý povrch setřít suchou utěrkou.

Dávejte si pozor a nepoužívejte na čištění saponát. Zanechává totiž na lesklém povrchu matný film. K čištění se vůbec nehodí přípravky, které obsahují tekuté nebo sypké písky. Vyhnout byste se měli i všem druhům rozpouštědel.

Opatrně musíte zacházet i s mikrovláknovou utěrkou. Hodí se na mytí obyčejných laminátových dvířek, ale zase už méně na lakované plochy. Levnější utěrka má kraje obšité syntetickou nití, takže vznikají tvrdé hrany, které mohou lak poškrábat. Pokud si tedy pořídíte lakovaný nábytek, nešetřete na utěrkách a pořiďte si značkové a speciální.

Jak se liší jednotlivé utěrky? Rozdíl je v ceně i kvalitě. Kvalita mikrovlákna se známkuje od A do D. Levnější se známkou D mají málo polyamidových vláken a příměs bavlny, která snadno saje vodu, ale pomalu schne. Čím vyšší jakost, tím víc jsou obsažená polyamidová vlákna rozštěpená, lépe absorbují mastnotu, nečistotu a vodu. Nejkvalitnější jsou v kategorii AA a jsou z nerecyklovaných plastů.

Na čištění masivního dřevěného nábytku jsou nejlepší prostředky na alkoholové bázi. Dřevo nemá rádo vodu, proto je lepší ji použít v případech nezbytně nutných a velmi opatrně. Po dokonalém vysušení přijde v každém případě na řadu impregrnace.

Pozor na nábytek, který má skleněné díly. Jsou to například jídelní stoly, vitríny, nábytková dvířka, police nebo televizní stolky, zrcadlové a skleněné stěny. Lehce tam jdou vidět šmouhy nebo zasklé kapky a otisky. Pomocníkem je čisticí pěna, čistá voda nebo přípravek s obsahem alkoholu.

Témata: nábytek, lesk, utěrka
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve