Chcete se těšit z nádherně kvetoucích petúnií? Stačí dodržovat pár pravidel

 Zahrada 
03. května 2019 15:45 / Monika Thomsonová
  0
📷
10 fotografií v galerii
Rozkvetlé petúnie sluší každému oknu Shutterstock
Petúnie jsou oblíbené balkonové rostliny, které při troše pozornosti bohatě pokvetou nejrozmanitějšími barvami. Jak se o květiny starat, abyste se mohli celé léto radovat z jejich bohatých květů?

Určitě největší oblibu získala skupina pendula, převislé kultivary, které se bohatě větví a hodně kvetou. Květy jsou až sedm centimetrů široké a rostliny řadíme k mimořádně odolným. A nejsou náročné na pěstování. Za slunné a teplé stanoviště se odmění bohatým květenstvím.

Jak na správné pěstování

  • Pro pěstování je potřeba hodně slunce. Pokud vysadíme květiny do polostínu, sice nějakou dobu porostou, ale výhony budou slabé a květů bude málo. Stejně tak druhý extrém, výsušný úpal, rostlinám také nesvědčí.
  • Dopřejte petúniím kvalitní substrát s pH 6–6,5 a s dostatečným obsahem hořčíku a vápníku. Abychom docílili bohatých kvetoucích závěsů, musíme v průběhu vegetace často a pravidelně přihnojovat tekutými hnojivy, která aplikujeme spolu se zálivkou.
  • Petúnie jsou křehké rostliny. Proto jim naprosto neprospívá větrné počasí a dlouhodobý déšť do květů. Dobře si rozmyslete, kam truhlík umístíte, aby vám nejbližší vítr rostlinky nepolámal.

Jak zalévat?

Nejlepší je zalévat každé dva dny a jednou za týden hnojit kvalitním vícesložkovým hnojivem s vyšším obsahem vápníku a železa pro dobrý růst a dostatek květů. Samozřejmě, že zálivka jednou za dva dny platí na slunečných místech, tam, kde je více stínu, je třeba zalévat s rozvahou, aby nedošlo k přelití a následné hnilobě kořenů.

Rostliny jako takové jsou značně odolné proti suchu, pokud je pěstujete na záhonech. Jiná situace nastává při pěstování v květináčích či truhlících. Delší období sucha jim zde, zejména spolu s přímým slunečním zářením, rozhodně nesvědčí. Vzhledem k tomu, že v květináčích a truhlících mají petúnie velký nárůst, potřebují více vody než na záhonech.

Jak na přezimování?

Přezimování těchto rostlin je obtížné. Pokud se ale rozhodneme to s přezimováním zkusit, musíme je na podzim seříznout, odstranit všechny nemocné a uschlé části a umístit je do místnosti s teplotou okolo 5 stupňů - obdobně jako třeba fuchsie. Během zimy rostliny nesmějí zaschnout. Na konci zimy rostliny zaštípneme a vrcholové řízky můžeme použít k rozmnožení. Napícháme je do substrátu a při dostatečné vlhkosti je necháme zakořenit. Po zasazení do květináče je znovu zaštípneme. Tím podpoříme růst postranních výhonů a položíme tím základ bohatého kvetení.

Náš tip

Věděli jste, že květy petúnií jsou jedlé? Můžete jimi zdobit letní saláty nebo chlazené míchané nápoje. Chcete znát tajemství krásně kvetoucího muškátu? Stačí doplňovat jeden stopový prvek.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hvězdy se podělily se svými fanoušky o „nezapomenutelný piknik“

Styl

Skvělý asijský trik, díky kterému už nikdy rýži nerozvaříte

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda