Veselý a nenáročný společník. Křeček džungarský se dá snadno ochočit a péče nezabere tolik času

 Mazlíčci 
08. srpna 2020 10:25 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Křeček džungarský je aktivní především večer Depositphotos
Pokud chcete zvíře, ale nemáte tolik času na každodenní procházky se psem, pořiďte si křečka džungarského. Dá se snadno ochočit a péče není ani tak náročná, že byste jí museli věnovat příliš mnoho času.

Křeček džungarský je malé zvíře s milou povahou. Může být vhodným kamarádem pro starší děti, které budou při chování křečka opatrné. Nehodí se pro menší děti, které ještě nemají potřebný cit a nevědí, jak křečka vzít, mohou ho nechtěně mačkat a křeček je může i kousnout. Umí být i pěkně nepříjemný, pokud ho vyrušíte třeba z denního spánku. Pokud vám uteče, je těžké ho odchytit.

Aktivní večer

Přes den většinou spí. Počítejte ale s tím, že je aktivní a projevuje se hlavně večer. Nesmí vás tak překvapit, že křeček bude večer chodit v kleci, běhat v kole a podobně. Chovat ho můžete v kleci, nebo v akváriu a případně plastovém boxu. Materiál by měl odolat křečkovým zubům. Dávejte si ale pozor na to, aby příčky nebyly daleko od sebe. V takovém případě riskujete, že by křeček mohl utéct.

Pokud chcete mít jednoho, prostor nemusí být nikterak velký. Stačí rozměr půl na čtvrt metru. Uvítá ale průlezky, tunely nebo kolečko pro běhání. Záleží jen na vás, jakým způsobem křečkovi domov vybavíte. Chybět by neměla ani napáječka s vodou, miska na krmení, domeček nebo materiál na pelíšek v podobě hadrů, sena nebo papírových ubrousků. Přivítá i větvičky na okusování a různé trubky na prolézání.

Pokud bude klec větší, můžete do ní umístit i více než jednoho křečka. Pokud budete mít pár, připravte se na mladé. Březost trvá kolem tří týdnů a rodí se velké množství mláďat. Může se narodit až deset slepých a holých křečků. Proto je vhodné zajistit si odběr. Křečci jsou samostatní do jednoho měsíce. Po porodu nenarušujte hnízdo, které si samička vytvoří. S péčí jí pomáhá samec. Občas se může stát, že kvůli stresu samička mláďata zabije nebo je sežere.

Mnoho mláďat

Musíte také vědět, že samičky mají říji ve čtyřdenních cyklech, takže mohou rodit mláďata ihned poté, co odstaví narozená mláďata. Křečci jsou schopní mít mladé i v době, kdy mají 20 dní. Poprvé by však samička měla být březí až ve třech měsících. Proto dávejte pozor, pokud máte pár, abyste neměli příliš brzy tolik křečků, že nebudete vědět, co s nimi.

Základ stravy pro křečka tvoří semena. Můžete zvolit směsi ze slunečnice, pšenice, ale také oves, proso a podobně. Krmivo se dá koupit i ve formě granulí, které jsou doplněné o vitaminy a minerály. Ve stravě je potřeba dávat i větvičky ovocných stromů nebo speciální dřívka pro okusování.

Jogurt i tvaroh

Křeček není výhradně býložravec a potřebuje i živočišnou složku stravy. Můžete mu tak do jídelníčku přidávat například cvrčky nebo kobylky. Dá si rád i bílý jogurt, natvrdo uvařené vejce nebo nízkotučný tvaroh. Přidávejte také ovoce a zeleninu.

Vyhýbejte se fazolkám a avokádu, které jsou pro křečka jedovaté. Počítejte také s tím, že si potravu hromadí. Přenášejí si ji v puse. Občas jim zkontrolujte domeček, aby se tam zvířeti kvůli zásobám netvořila plíseň. Křeček je čistotný a často vykonává potřebu na jednom místě. Můžete mu tak pořídit speciální záchod. O chovu potkana jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod