Jak doma dosáhnout kvalitního 3D tisku

 Dílna 
13. ledna 2018 17:19 / Petr Vlach
  0
📷
2 fotografie v galerii
3D tisk může být užitečný v dílně i domácnosti Shutterstock
Pokud si pořídíte 3D tiskárnu jako stavebnici z Číny, můžete mít po jejím sestavení problém s tím, jak realizovat první tisk. Máme pro vás zajímavou inspiraci a jednoduchý návod.

O nákupech z Číny jsme psali zde. Nás bude zajímat, jak s takovou tiskárnou tisknout. Na internetu je velké množství stránek, které se tímto tématem zabývají. Najdete rozsáhlé databáze předmětu, které lze vytisknout.

Není proto nic složitějšího, než si stáhnout příslušný objekt. Půjde o různě veliký soubor s příponou *.stl. Tento soubor ale není schopna obvykle tiskárna zpracovat. Potřebujeme ho pomocí vhodného programu převést do formátu, který tiskárna zpracuje. Velmi jednoduché je použití programu Ultimaker Cura, ve kterém na začátku vyberete svůj typ tiskárny, otevřete stažený soubor a uložíte ho na přenosné médium. Proběhne automatická konverze. Pak můžete vyjmout SD kartu z počítače a vložit ji do 3D tiskárny. Před konverzí můžete udělat několik jednoduchých nastavení, která jsou velmi intuitivní. Například zvolíte hustotu výplně a rychlost tisku.

Příprava tiskárny

Příprava tiskárny je složitější. Nejdůležitější ale je, aby byla správně seřízena tisková podložka a aby tato podložka byla správně připravena. Tryska musí být v základní poloze tak těsně nad podložkou, aby mohla tisknout vrstvu plastu, ale současně nesmí být příliš vysoko, protože jinak se první vrstva nepřichytí.

Dále je třeba předehřát trysku. Vhodná teplota je uvedena na cívce se strunou. Doporučujeme nastavit teplotu spíš v horní polovině uvedeného rozsahu, ale záleží pochopitelně na konkrétní tiskárně a materiálu. Proto je třeba nejprve vyzkoušet tisk na menších objektech. Při tisku pomocí PLA materiálu, který bývá nejběžnější, není v některých případech třeba vůbec předehřívat podložku. Případně předehřívejte na 40 – 60 stupňů. Zvlášť pokud je podložka skleněná.

Podložku je třeba připravit k přijetí první vrstvy. Skleněné i jiné podložky se potřou v místě tisku vrstvou kancelářského tyčinkového lepidla. Tento fígl je skvěle funkční, lepidlo se dá z podložky snadno odstranit a vyhnete se potížím se špatně držícím tisknutým objektem. Dá se používat také papírová malířská páska a další vychytávky. Při tisku pomocí ABS materiálu se používá ABS sprej, který obsahuje materiál rozpuštěný v acetonu.

Pozornost je třeba věnovat správnému sestavení tiskové hlavy a extruderu. Pokud vaše tiskárna má dlouhou teflonovou trubičku, která vede tiskovou strunu z cívky do trysky, je třeba tuto trubičku vložit na obou koncích správným způsobem. U trysky až na doraz a u extrudéru tak, aby nevyčnívala do blízkosti podávacího kolečka.

Během tisku

V průběhu tisku je vhodné kontrolovat chod tiskárny, zda se nemění nastavené teploty trysky či podložky a případně toto korigovat. Důležité je, aby nedošlo k zacuchání tiskové struny, která by pak zabránila pokračování v tisku. Až budete mít vše odzkoušené, můžete od probíhajícího tisku i odejít. Stejně ale nedoporučujeme nechávat 3D tiskárnu dlouho bez dozoru. Pracuje se zde s teplotou přes 200 stupňů, je proto třeba dbát na bezpečnost svou i svého okolí.

Odebírání objektu z podložky

Po vytištění celého předmětu se tiskárna sama zastaví a měla by nechat vychladnout trysku i podložku. Jestliže se tak nestane automaticky, udělejte to manuálně. Nechte vše dochladit pomocí větráčků, které tiskárna má. Pak opatrně oddělte objekt od podložky. Můžete požít třeba ostrou špachtli, kterou vložíte pod první vrstvu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum