Na kole můžete jezdit i v zimě. Na co si ale musíte dát pozor?

 Ostatní 
17. února 2018 08:18 / Marcela Plachá
  2
📷
3 fotografie v galerii
Na krátké trasy nepotřebujete nic speciálního Pixabay
Někdo kolo na zimu ukládá jiný jen vymění letní kolo za zimní, další vyrazí do sněhu i na běžném kole. Jízda na kole v zimě není žádná věda. Je ale dobré se řídit některými zákonitostmi zimní cyklistiky.

Na kole se dá jezdit celý rok. Ale je dobré se vhodně připravit. Rozhodně se nedoporučuje jezdit po zledovatělém sněhu. Podobně, jako když jezdíte na lyžích, i na kole je potřeba být dobře oblečený a dodržovat některá pravidla. Nemusíte přitom nutně kupovat speciální zimní kolo. Pokud ano, v příštím článku doporučíme, jak si správně kolo na zimu vybrat.

Raději pomalu

V mrazivých dnech se nedoporučuje trénovat sprinty a řítit se po silnici či cyklostezkách závodním tempem. Sice byste se pěkně zahřáli, ale vzduch, který byste se zvýšenou intenzitou vdechovali, by vám mohl přivodit nachlazení. Navíc se při rychlé jízdě  intenzivně zapotíte. Pot rychle vystydne a můžete prochladnout. Opětovné zahřátí je pak pro organismus o něco náročnější. 

Vyplatí se držet si pohodové tempo a nedělat zbytečné zastávky - jízda na kole rozproudí krev a po chvíli vám bude pěkně teplo. Jakmile ale zastavíte, začne vám být zima, takže zastavujte, jen pokud to opravdu potřebujete. Raději pod kopcem (ne na vrcholu), protože cesta do kopce vás zahřeje na rozdíl od sjezdu z kopce dolů. Tam hrozí profouknutí a prochladnutí. Všeobecně není zimní cyklistika moc vhodná na sjíždění dlouhých kopců, protože bez pohybu tělo rychle stydne a vám bude ve sjezdu hrozná zima. 

Co na sebe

Pokud jedete jen pár kilometrů (třeba do obchodu), bude vám stačit jen běžné pohodlné oblečení. Na krátké trase (pokud na ní není kopec) se totiž ani nestačíte zahřát. Do práce (která není daleko) tak můžete jet i v zimě v běžném oblečení. Jestliže se chystáte na zimní výlet na kole, je vhodnější sportovní oděv s patřičnými doplňky.

Ideální je větruodolné oblečení opatřené svrchní vrstvou z materiálu, co neprofoukne (windstopper). Zvláštní péči věnujte kolenům a rozhodně si opatřete zateplené cyklistické kalhoty, které mají přední stranu opatřenou právě windstopperem. Je také dobré se na zimu vybavit zateplenými cyklistickými návleky z neoprenu. V zimě na kole nejvíc trpí právě chodidla. Nepomůžou ani dvoje silné ponožky. Boty i vrstvy ponožek rychle prochladnou. A samozřejmě si pod přilbu dejte i funkční čepici s ochranou proti chladu a větru.

Pít i protahovat se musí

Pokud nemáte při jízdě žízeň, určitě doplňte pitný režim po příjezdu. Vyplatí se mít ale vlažnou tekutinu stále při sobě. Kromě doplnění vody nezapomeňte také na protažení. Svaly se příjemně natáhnou a nebudou vás bolet. Jak vám cyklistika prospěje, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47