Vybudujte si útulnou zahradu s tajemnými zákoutími. Poradíme vám, jak na to

 Zahrada 
20. února 2018 09:19 / Marcela Plachá
  0
📷
6 fotografií v galerii
Barevná výsadba bude vaše pohledy přitahovat každý den Pixabay
Při dlouhých týdnech zimy je ideální čas na spřádání plánů pro zútulnění zahrady. Jakmile se oteplí, můžete z vaší zahrady získat díky její útulnosti mnohem více energie než obvykle. Připravit se na to můžete už teď.

Aby vás jaro na zahradě nepřekvapilo, pusťte se do plánů již nyní, pěkně v teple vašeho domova. Kreslete, sepisujte, prohlížejte časopisy a sledujte zajímavé webové stránky o zahradách. Najděte si styl, který bude ten váš.

Plocha rovného anglického trávníku bez výsadby ale žádný styl není. Tam selhala fantazie. Uprostřed se člověk může cítit docela ztracen a opuštěn. Daleko příjemnější je budovat malé ostrůvky a vytvářet zahradě hranice. Ploty zahrad se dají zakrýt výsadbou popínavých rostlin či keřů.

Vlastní březový hájek  

Své vykoná i skupinka stromů. Máte-li větší plochu, můžete si vybudovat vlastní hájek. Už jste někdy sbírali hříbky pod skupinkou břízek? Můžete to zažít i na vlastní zahradě. Šumění větru v březových lístcích je uklidňujícím balzámem po náročném dni. Pokud budete trpěliví a necháte břízy pár let růst, dočkáte se i stáčení březové mízy. Zdravější jarní očistu než z vlastních stromů asi nenajdete.

Ale to jsme trošku odbočili od ostrůvků a hranic. Hranice můžete tvořit i uvnitř zahrady pomocí branek, mříží a mezer v živém plotě. Budou naznačovat tajemství a přitahovat pohledy. Co se za nimi asi skrývá? Staré dveře v kamenné zdi, i ty falešné, budou působit ještě více tajemně a naznačovat fantazii další možnosti.

Ostrůvek pro odpočinek i dětské hry

Nesnažte se ale vaši zahradu osadit do posledního místečka. V prostoru se bude vyjímat i opuštěný strom obklopený obyčejným trávníkem. Určete si, jaká místa byste na vaší zahradě nejraději měli. Jak na nich budete trávit čas, co se na nich bude dít? Mohou to být místa pro zábavu, rozjímání či dětské hraní. O zahradě pro děti jsme psali zde.

Snažte se střízlivě pracovat s krajinou a citlivě do ní zapojovat pěstované rostliny. Myslete na takové detaily, jako je rozloha a výška rostlin nebo jejich tvar.

Na větší zahradě budujte chodníky nebo jednoduché stezky. Tvořte na nich tajemná zákoutí. V nich se může skrývat lavička k posezení, socha, skalka, zajímavá kamenná nádoba nebo samotný kámen oblého tvaru. Cestičky by měly mít i praktický význam. Měly by vás i v blátivém počasí dovést ke kůlně, záhonu či skleníku.

Jezírko přitáhne zvířecí přátele

Tvář vaší zahrady se pozmění i díky vodní ploše. Oblíbená jsou všemožná jezírka. Zde je třeba zvážit, jak moc se vám chce sblížit s přírodou. Jestli máte v lásce němé tvory, pak se pusťte do budování. Voda bude přitahovat žáby, myši a někde i lišky. Pokud budete mít v jezírku ryby, tak k vám přijdou na návštěvu kočky z okolí. Prostě u vás bude trochu živěji a nebudete se cítit ani trochu opuštěně. V případě, že máte menší děti, tak nezapomeňte na zabezpečení jezírka proti pádu dětí do vody.

Připravené plány na jaro se budou určitě hodit. A vy se můžete začít pomalu těšit, jak se za prvního příznivého jarního dne pustíte do práce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve