Komplementární barvy: Co jsou a jak je využít v designu?

 Dům 
19. února 2018 15:06 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kombinace žluté a fialové je jen pro ty nejodvážnější Internet
Každý máme vlastní preference a co se týče zařizování našeho domova, každý sáhneme po něčem jiném, ať už se to týká barev nebo dalších aspektů. Ve skutečnosti ale existuje vědecký důkaz, že některé barvy spolu vypadají lépe než s ostatními.

Čtěte, jak určit, které to jsou, a jak to následně využít v designu.

Jak určit komplementární barvy

Když si představíte kruh, ve kterém jsou vedle sebe poskládané všechny barvy duhy, dostanete barevný kruh, s jehož pomocí určíte, které barvy jsou komplementární. Jsou to červená a zelená, žlutá a fialová, oranžová a modrá, tedy barvy, které jsou v kruhu umístěny naproti sobě. Existují i další způsoby, jak barvy rozvrstvit. Pokud budeme vycházet z aditivního míchání barev, které pracuje se třemi základními barvami: červenou, zelenou a modrou, získáme dvojice: zelená a magenta (purpurová nebo nachová), červená a modrozelená, modrá a žlutá.

Může za to věda

Když v interiéru zkombinujeme komplementární barvy, dostaneme obzvlášť dynamický vzhled, který je velice příjemný na pohled. Je to proto, že různé typy buněk v oku vnímají různé části barevného spektra. Z toho důvodu komplementární barvy v kombinaci vzájemně zvyšují svoji intenzitu. Několik oranžových prvků v místnosti, ve které jinak převažuje modrá způsobí, že obě dvě barvy budou působit mnohem výrazněji.

Jednotlivé kombinace

I když by se na první pohled mohlo zdát, že spolu modrá a oranžová vůbec nefungují, chladná modrá a energická oranžová tvoří dohromady překvapivě příjemnou kombinaci. Pokud dáme dohromady světle modrou a zářivě oranžovou, získáme velmi zajímavý a klidný dojem z celé místnosti.

Spojení žluté a fialové je ještě o něco odvážnější a dynamičtější, než kombinace oranžové a modré. Měli by se do něj pouštět opravdu jen ti, kteří se nebojí něčeho opravdu výrazného a smělého. Žlutá může být už sama o sobě pro někoho příliš zářivá. V kombinaci s fialovou bude ještě o něco výraznější a sytější.

Je přirozené, že v nás kombinace červené a zelené evokuje představu Vánoc. Proto si musíme dávat pozor, abychom se vyhýbali odstínům zelené, které příliš připomínají tmavou barvu jehličí vánočního stromečku, a odstínům červené, které jsou podobné karmínové.

Zkuste se zamyslet, které dvojice barev jsou vám nejblíž, pokud chcete do vašeho domova přidat nějaký nový a zajímavý prvek. Pokud máte malý byt, zde je několik tipů, jak s barvami pracovat v malém prostoru.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve