Jaro je zde dřív. Je třeba stihnout výsadbu některých sazenic

 Zahrada 
27. února 2020 11:16 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chcete-li mít krásná rajčata, pusťte se do jejich předpěstování Pixabay
Letos se po teplé zimě přihlásilo jaro dřív. Proto je třeba nezaspat a pustit se do výsadby semínek zeleniny i květin. Brzy také dojde k výsadbě přímo na záhony. Máme další informace.

Překvapivě teplá zima, během které se objevily i květy na některých rostlinách, pokračuje rychlým nástupem jara. Pokud jste již nezačali se zahradními pracemi, měli byste si rozhodně pospíšit.

Co je třeba udělat

Určitě je vhodné provést jarní úklid zahrady. Ke slovu tak přijdou hrábě. Jestliže zůstal nějaký záhon nepřipraven, je určitě čas na jeho zrytí. Máte-li nádrže na dešťovou vodu, bude vhodné je trochu očistit a v oblastech, kde je tepleji, je už můžete připojit k okapovým rourám. Velké mrazy se totiž už nečekají. Sledujte přesto počasí a v případě potřeby reagujte, aby je mráz nepoškodil.

Co sázet

V tomto období je ještě možné si připravit sazenice paprik, brokolice, ale také rajčat. Rajčata jsou zvlášť oblíbená. Při jejich předpěstování v kelímcích je ale dobré myslet na to, abyste je měli na dobře prosluněném místě. Jestliže je předpěstováváte na místě bez sluníčka, rajčata se sice krásně táhnou za světlem, ale mají špatně vyvinutý kořenový systém, takže po přesazení na záhon obvykle nevydrží a celá práce pak přijde vniveč. To ostatně platí i u ostatních rostlinek.

Pokud máte pařeniště nebo skleník, je březen vhodný už na výsev karotky, ředkviček a také k výsadbě předpěstovaného raného salátu.

A co květiny?

Jaro je časem výsadby různých okrasných květin. Hodí se sázet živé ploty. Předpěstovávají se letničky jako například afrikány, astry, kosatce či slaměnky. Sázet můžete růže. Půda není zmrzlá, stávající růže již vesele raší a těm novým se bude také dobře dařit. Nezapomeňte jim vykopat prostornou jámu na kořeny, pořádně prolít vodou a přidat hnojivo.

Stromy a keře

Březen bude poslední měsíc, ve kterém je možné sázet prostokořenné stromy a keře. Jejich doba je totiž od října do března. Máte-li stromy s kořenovým balem, máte čas do května, a stromy a růže v nádobách lze sázet až do pozdního léta. Opět nezapomeňte vykopat velkou jámu, kterou prolijte vodou, vložte sázený stromek nebo keřík, přidejte vhodný substrát nebo hnojivo a zasypte kvalitní zeminou. Dávejte pozor, abyste při zahrnování nepoškodili kmen stromu, a také dbejte na to, aby bylo místo, kde byl strom roubován, pod povrchem země. Opět proveďte zálivku. A pokud nemáte kompost, je jaro také vhodným termínem k jeho založení. Více o tom najdete v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve