Jak vyrobit opakovaně použitelný obal na jídlo?

 Dům 
26. února 2018 12:04 / Marie Popelková
  1
📷
3 fotografie v galerii
Zbytky jídla lze skladovat úhledněji než v sáčku či fólii Shutterstock
Někteří z nás spotřebují na zabalení svačin sobě i dětem do školy hromady igelitových nebo papírových sáčků a potravinových fólií. Jiní používají krabičky, které mají výhodu v tom, že je lze umýt a jídlo do nich uložit opakovaně. Existuje ale ještě další alternativa. Čtěte o návodu na její přípravu.

Příprava materiálu a pomůcek

Mezi materiál, který budeme potřebovat, patří včelí vosk v podobě kuliček a kousek látky. Vybírejte takovou, která je hrubá asi jako prostěradlo na postel, a velmi těsně utkaná. Z pomůcek si připravíme zubaté nůžky, abychom mohli látku ustřihnout bez toho, aniž by se později třepila, pergamenový papír, pečící papír, plech a štětec.

Nachystáme si látku

Ze všeho nejdřív necháme nahřívat troubu na nejnižší teplotu. Zubatými nůžkami nastříháme látku do tvarů a velikostí, které chceme. Mohou to být třeba obdélníky, čtverce nebo i kruhy. Jedinou podmínkou je, aby se vám vešly na pečící papír umístěný na plechu.

Dáme do trouby, aby se vosk roztopil

Položte pečící papír na plech a překryjte jej pergamenovým papírem. Úplně nahoru položte látku a posypejte ji kuličkami včelího vosku. Všechno dejte na pět až deset minut do trouby, aby se vosk rozpustil. Potom plech vytáhněte a vosk rozetřete štětcem tak, aby byl na všech hranách a ve všech rozích.

Nakonec necháme uschnout

Potom látku odloupněte a chvilku s ní mávejte ve vzduchu, aby vosk ztuhl. Buďte opatrní, vosk bude horký a mohli byste se popálit. Nakonec látku pověste přes židli nebo ramínko na oblečení, aby úplně vyschla. Poté celý proces opakujte s dalšími kousky látky. Ideální je mít dostatek pečícího a pergamenového papíru, abyste mohli vyrábět několik kousků najednou.

Tímto způsobem získáte hned několik navoskovaných hadříků, které jsou ohýbatelné do všech tvarů, které potřebujete, a zároveň jsou odolné a vydrží opakované používání.

Kromě obalu na jídlo si můžete sami doma vyrobit třeba i obaly na sešity a učebnice.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47